proteini i gvožđe

Najvažnije namirnice za zdravu kosu

Mahunarke kao što su pasulj i sočivo moraju biti važan dio ishrane ako želimo zdravu i bujnu kosu
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 20:25h

Kosa raste od 0,6 cm do 1,25 cm svakog mjeseca i ukoliko koristite zdravu, izbalansiranu ishranu sa dovoljno proteina i gvožđa vaša će kosa biti lijepa i zdrava.

Iako se hranljive materije i potrebni vitamini nekada mogu zamijeniti i vitaminskim dodacima i suplementima stručnjaci savjetuju da se pokušava sa njihovim unošenjem putem ishrane jer vještački dodaci nekada mogu imati i suprotan efekat. Namirnice koje najviše prijaju našoj kosi su sljedeće:

Losos

Losos je veoma bogat je omega-3 masnim kiselinama, sadrži visoko kvalitetne proteine, kao i vitamin B-12 i gvožđe.

Za zdraviju strukturu kože glave neophodne su omega-3 masne kiseline, a njihov nedostatak dovodi do suvoće kože tjemena kao i kose. Ukoliko nema lososa, dovoljne su i jedna do dvije kašike mlevenog lanenog sjemena za nadoknadu omega-3 masnih kisjelina.

Tamno zeleno povrće

Povrće kao spanać, brokoli i blitva odličan su izvor vitamina A i C, koji su neophodni za produkciju sebuma. Tamno zeleno povrće takođe je izvor kalcijuma i gvožđa.

Pasulj

Mahunarke kao što su pasulj i sočivo moraju biti važan dio ishrane ako želimo zdravu i bujnu kosu. One sadrže proteine koji podstiču rast kose i dovoljno gvožđa, cinka i biotina. Nutricionisti predlažu tri ili više šolja pasulja ili sočiva svake nedjelje.

Orasi

Brazilski orah je jedan od najboljih izvora selena, važnog minerala za zdravu kožu glave. Orasi takođe sadrže alfa-linoleinsku kiselinu, omega-3 kiseline i cink a nalaze se u bademima i indijskom orahu.

Jaja

Jaja su najbolji izvor proteina, koji su neophodni za zdravu kosu. Ona takođe sadrže biotin i vitamin B-12 koji su važne hranljive materije za kvalitet kože.

Integralne žitarice

Integralne žitarice su važan izvor cinka, gvožđa i vitamina B.

Ostrige

Ostrige su poznate po svom afrodizijačkom dejstvu ali takođe imaju uticaja na zdravlje i kvalitet kose. Sadrže visoke koncentracije cinka koji je moćan antioksidans. Ako u svojoj ishrani nemate ostriga, cink ćete takođe dobiti iz integralnih žitarica, koštunjavog voća, govedine ili jagnjetine.

Šargarepa

Šargarepa je odličan izvor vitamina A, koji je od suštinskog značaja za zdravu i sjajnu kosu. Savjetuje se svakodnevno konzumiranje šargarepe, naročito u presnom obliku ili u obliku salate.

Galerija

Preporučujemo za Vas