Mentalitetska bliskost

Susret sa novinarima na XVIII Internacionalnom TV festivalu u Baru
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 11:16h

Na drugom festivalskom susretu sa novinarima, predstavnica žirija Kristina Ljevak, urednica kulturnog programa Federalne TV u BiH, pohvalila je rad selekcione komisije i istakla sjajnu atmosferu u kojoj radi žiri.

“Svi filmovi u konkurenciji su sjajni i žiri neće pogriješiti bilo koju odluku da donese. Raduje me da su ugledni međunarodni TV autori prihvatli barski festival kao mjesto na kojem žele da prikažu svoje radove, pa tako ovdje imamo prilike odgledati i programe koji su prije Bara obišli mnogo renomiranije festivale na kojima su osvajali nagrade”, ukazala je Ljevak.

Poredeći ulogu TV autora sa odgovornošću koju nosi članstvo u žiriju, Ljevak je navela da je ranije prigovarala zbog odluka onih koji nagrađuju “a najčešće u mom Sarajevu na Sarajevo film festivalu“, no, sada je u prilici da uvidi kako donošenje odluka o najboljima nije nimalo lak posao. U komentaru rada sa kolegama, Ljevak je dodala da odlično sarađuje sa ostala dva člana žirija koji su u Baru, “zbog mentalitetske bliskosti donosimo iste ili slične odluke“.

Na konferenciji za novinare predstavio se i Sergej Riz, režiser nagrađivanog ruskog kratkog filma “Drugi vjetar“ koji je do sada prikazan na 140 festivala i osvojio čak 25 priznanja, “što je izuzetan rezultat za Rusiju“. Ovo sedmominutno ostvarenje na alegorijski način priča o odnosu industrije i prirode. Riz je kazao da je ova ekološka priča uvertira za njegovo novo ostvarenje koje će biti svojevrsni nastavak započetog pripovijedanja u “Drugom vjetru“, te da će novi film biti “futuristički, pun akcije i avanture“ .

Večeras u 20 sati u Dvorcu kralja Nikole, u sklopu pratećeg festivalskog programa, biće prikazan dokumentarni film reditelja Branka Baletića “Noć skuplja dva vijeka, Njegoš - jedna biografija”, koji je do sada dobio Gran Pri na Festivalu filma Jugoistočne Evrope “SEE-a Pariz“ odlukom međunarodnog žirija kojim je predsjedavao poznati francuski sineast Iv Boase.

Bonus video: