Dvjestogodišnjica rođenja Riharda Vagnera: Moć genijalnosti i podrške

Vagner kao niko drugi ostavlja traga u istoriji muzike. Ali on nije samo muzičar i kompozitor, već istovremeno dramaturg, pjesnik i pisac
67 pregleda 0 komentar(a)
Rihard Vagner, Foto: Danijela Lasica
Rihard Vagner, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 25.10.2013. 13:03h

"Rođendan Riharda Vagnera, značajan je događaj, ne samo jer je on bio jedan od najgenijalnijih i najkompleksnijih, već i jedan od najosporavanijih muzičara. Kaže se da nijedan umjetnik nije posjedovao toliko njemačkih crta, a u isto vrijeme bio toliko protivurječan kao Rihard Vagner. Stajao je na crveno-crnim barikadama revolucije, kasnije je služio kralju Ludvigu II, nakon smrti bio je podržavan od strane Hitlera, a danas je podržavan i od strane njemačke kancelarke Angele Merkel”, kazao je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Pius Fišer, govoreći na simpozijumu posvećenom dvjestogodišnjici od rođenja Riharda Vagnera, koji je održan u Ministarstvu kulture na Cetinju. Za njemačkog amabasdora “Vagner je bio socijalista i hedonista koji je uživao u raskošnom luksuzu, revolucionar i vjeran kralju, ženskaroš kroz čija djela se provlači tema odricanja.

“Vagner kao niko drugi ostavlja traga u istoriji muzike. Ali on nije samo muzičar i kompozitor, već istovremeno dramaturg, pjesnik i pisac, i svoje opere shvata kao totalnu umjetnost .On crpi svoje ideje iz njemačkih mitova i legendi, iz folozofije Šopenhauera i budizma. Na kraju, priklanja se hrišćanstvu. Njegov “Parsifal” označava konačan raskid sa Ničeom, u kome je prvenstveno vidio obnovitelja njemačke kulture i sa kojim je tokom godina održavao bliske odnose”, kazao je ambasador. Govoreći ispred ministartsva kulture, Dobrila Popović, ocijenila je “da će godina koja protiče u znaku Njegoševih dvjesta, duhovnog svetionika po kojem se mjeri sve što je vrijedno u našoj kulturi i intelektualnoj istoriji, u neprekidnom protoku vremena ostati upamćena kao godina još jednog jubileja “200 godina od rođenja Riharda Vagnera“.

“Savremenici po rođenju Njegoš i Vagner, osobene pojave – svaka u svom mikrokosmosu, ali i slične po tragovima, po civilizacijskim kodovima koje su urezali svojim ingenioznim stvaralaštvom, učinili su trajno bogatiji makrokosmos evropske i svjetske duhovne riznice”, kazala je Popović.

Ovaj veliki poduhvat organizovali su Baletska škola “Princeza Ksenija” i Muzička akademija, u saradnji sa Ministarstvom kulture, ambasadom Njemačke, UDG, TV Atlas.

Tokom prvog dijela naučnog skupa o Vagnerovom djelu govorilo je pet eminentnih naučnih radnika Dragana Jeremić- Molnar, Aleksandar Molnar, Milena Medić, Ana Petrov, Sonja Marinković. Na skupu je govorio i princ Nikola Petrović Njegoš, koji je kazao “da nije slučajno da imamo u istoj godini jubilej 200. godina od rođenja Vagnera i Njegoša”. Učesnike simpozijuma pozdravio je i gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović.

Rodonačelnik ere multimedije

Ovaj veliki poduhvat organizovali su Baletska škola “Princeza Ksenija” i Muzička akademija, u saradnji sa Ministarstvom kulture, ambasadom Njemačke, UDG, TV Atlas. Direktorica baletske škole “Princeza Ksenija“ Vanja Pantović, kazala je da je ovaj događaj od velikog značaja iz mnogo razloga, prvo zato što je Vagner obilježio ovu epohu, mnogo više nego što mi danas možemo i da pretpostavimo.

“Njega smatraju rodonačelnikom ere multimedije. On je svojim sveukupnim umjetničkim djelom pokušavao da nađe idealno muzičko djelo budućnosti, koje će dati onu suštinu umjetnosti sposobne da regeneriše svijet.

Regeneracija je druga ključna rijč Riharda Vagnera, i negdje tu se iscrpljuju sva njegova nastojanja.On je pored velikih pokretačkih snaga u dijelu reforme opere uspio da otvori mnoga sociološka, filozofska, vrlo atraktivna pitanja egzistencijalna pitanja na koja mi čitav svoj život tražimo odgovore”, kazala je Pantović.

Bonus video: