"Filomena Marturano”: Intimna drama o ljubavi

Milena Radojević iz Centra za kulturu Tivat “Filomenu Marturano” u Markovićevoj režiji opisala je kao “pozorišni potres koji je uzdrmao pozorišnu javnost Crne Gore”
346 pregleda 0 komentar(a)
Filomena Marturano, Foto: Vesko Belojević
Filomena Marturano, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.10.2013. 10:32h

Podgorička premijera predstave “Filomena Marturano” po tekstu Edvarda de Filipea u režiji Jagoša Markovića, koja je 25. juna premijerno odigrana u Tivtu na festivalu “Purgatorije”, biće izvedena večeras u 20 časova na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović.

Direktorica podgričkog “Gradskog pozorišta” Ivana Mrvaljević na konferenciji za novinare rekla je da se i formalna saradnja “Gradskog pozorišta” i tivatskog Centra za kulturu pokazala kao uspješna, a da je rezultat toga upravo predstava “Filomena Marturano” koju je režirao poznati pozorišni reditelj Jagoš Marković.

Milena Radojević iz Centra za kulturu Tivat “Filomenu Marturano” u Markovićevoj režiji opisala je kao “pozorišni potres koji je uzdrmao pozorišnu javnost Crne Gore”.

“Jedino što želim jeste da predstava ima uspjeh kakav je imala u Tivtu. Mi smo umjesto četiri planirane predstave tokom festivala Purgatorije odigrali 11 izvođenja upravo zbog velikog interesovanja pozorišne publike”, rekla je Radojević.

Reditelj Jagoš Marković u obraćanju novinarima naglasio je da je posebno radostan zato što je “u rodnom gradu, sa ovakvom predstavom, u ovakvom društvu”.

“Sve što sam počeo u životu počeo sam odavde u prečniku oko 500 metara ili jednog kilometra. Ne samo da sam radostan, nego sam i ispunjen nekim osjećanjem zahvalnosti zbog toga što sam ovdje”, rekao je Marković.

Ulogu Filomene Marturano u predstavi tumači glumica Anita Mančić, koja je rad na predstavi Jagoša Markovića opisala kao jedan od boljih u njenoj glumačkoj karijeri.

“Ovu koprodukciju koja se desila u Tivtu zaista ću pamtiti zato što je bilo divno raditi na ovoj predstavi i bilo je divno u Tivtu, a nadam se da ću se dobro provesti i u Podgorici. Mislim da je jednim dijelom ova predstava tako uspješna zato što su uslovi bili fantastični. Mislim da smo svi dobro sarađivali, a bez toga nema dobre predstave. Drago mi je što će i ova publika vidjeti taj naš zajednički rad i ljubav, koja se desila između nas. Iako je ova predstava imala festivalski koncept, mislim da je zadržala i visoke umjetničke standarde i jedva čekam da se dogodi taj susret i sa podgoričkom publikom”, rekla je Anita Mančić.

Uzbuđenje zbog igranja “Filomene Marturano” u rediteljevom rodnom gradu sa Markovićem je podijelila i poznata glumica Jelisaveta Seka Sablić, koja je rekla da je Jagoš Marković među rijetkim rediteljima u čijim predstavama prihvata “male” uloge.

“Sve Jagoševe predstave rađene su za publiku, a kod mene u cijeloj mojoj karijeri slovo A je publika, pa tek onda teatarska elita, kritika i tako dalje. Nisam baš zagovornik toga da nije važno da li je uloga velika ili mala. Velika je velika, a mala je mala. Ako imam veliku ulogu utičem na predstavu, a kada igram male uloge mogu samo da doprinesem predstavi, kao što sam doprinijela ovoj i u još nekoliko Jagoševih predstava u kojima sam prihvatala male uloge. Sve to sa punim povjerenjem u reditelja i to kako će se formirati predstava. On ima osnovni talenat reditelja, a to je pravljenje dobre podjele. Kad uzmeš dobru robu završio si više od pola posla”, rekla je Jelisaveta Seka Sablić.

Jedan od mlađih glumaca u predstavi, Momčilo Otašević, rekao je da se trenutno osjeća kao “najsrećniji mladi glumac u Crnoj Gori” zato što je u prilici da sarađuje sa ekipom koja je dio predstave “Filomena Marturano”, zbog saradnje sa Jagošem Markovićem i zbog toga što radi posao koji voli “najviše na svijetu”.

“Zbog svega toga jedva čekam da istrčim na scenu”, rekao je Otašević.

Repriza podgoričke premijere “Filomene Marturano” u režiji Jagoša Markovića odigraće se sjutra u 20 časova na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”.

Ugovor sa Telekomom

Konferenciju za novinare povodom predstave “Filomena Marturano” i zvaničnog početka sezone 2013/2014, otvorila je direktorica gradskog pozorišta, glumica Ivana Mrvaljević, koja se posebno zahvalila “Crnogorskom telekomu” koji je tokom posljednje četiri godine generalni sponzor pozorišta.

Gradsko pozorište je pod pokroviteljstvom Glavnog grada, a u toku 2013. godine finansirano je sa 615.000 eura, od čega je za program i produkciju namijenjeno oko 125.000 eura.

“Svaka pomoć je dobrodošla, cifre su transparentne, budžeti su mali, tako da smo svima veoma zahvalni na podršci”, rekla je Mrvaljević. Na konferenciji za novinare zvanično je potpisan ugovor koji će obilježiti saradnju Gradskog pozorišta i Crnogorskog telekoma za sezonu 2013/2014.

Bonus video: