Odbijen zahtjev branioca Pime: Žižić ostaje

Branilac Pime, advokat Vuković, obrazlažući svoj zahtjev, naveo je da je Žižić, kao sudija pojedinac, bila u vijeću koje je osudilo Pimu
150 pregleda 5 komentar(a)
Slobodan Pima, Foto: Savo Prelević
Slobodan Pima, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2013. 12:46h

Viši sud u Podgorici odbio je zahtjev advokata Vlada Vukovića, koji je zatražio izuzeće sudije Milenke-Seke Žižić, člana vanraspravnog vijeća koje će raspravljati po zahtjevu Vrhovnog državnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine Budvanina Slobodana R. Pime.

Pima je osuđen na godinu zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi u pokušaju u slučaju Auto-moto društva (AMD) Budva.

On je odslužio zatvorsku kaznu.

Branilac Pime, advokat Vuković, obrazlažući svoj zahtjev, naveo je da je Žižić, kao sudija pojedinac, bila u vijeću koje je osudilo Pimu.

Taj razlog, međutim, nije uvažen.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala zatražilo je od Višeg suda da se Pimi trajno oduzme sva imovina - 10 stanova u četvorospratnoj stambenoj zgradi u Prešernovoj ulici u Bečicima.

U toj četvorosprtanici sa 19 stanova, koju je gradio od 2009. do 2011. godine, Pima je već prodao devet stanova. Osim toga, posjeduje i stan u Budvi od 110 kvadrata za koje je tužilaštvo takođe tražilo da bude trajno oduzet.

Finansijska istraga je pokazala, navodi se u zahtjevu tužilaštva Višem sudu u Podgorici, da imovina Pime “daleko prevazilazi njegove legalne prihode, odnosno da postoji očigledna nesrazmjera između prihoda i imovine“.

„Osnovano sumnjamo da ta imovina potiče iz kriminalne djelatnosti i da treba primijeniti institut proširenog oduzimanja imovine“, navodi se između ostalog.

Osim Pime u slučaju “AMD Budva”, za isto krivično djelo i na istu zatvorsku kaznu osuđeni su Igor V. Trnski, Marko S. Vujović, Srđan S. Stojanović i Bojan R. Karadžić, dok je Svetlana S. Dragović, osuđena na šest mjeseci zatvora. Stevica M. Dragović, zaposlen u Zavodu za izgradnju Budve, osuđen je na godinu zbog “zloupotrebe ovlašćenja u privredi podstrekavanjem”.

Bonus video: