"Svi smo prošli na poligrafu, sada neka otkriju gdje je lančić stradalog dječaka"

Ni nakon tri mjeseca nadležni nijesu identifikovali kako je nestao lančić Kotoranina U.Ć. (16)
113 pregleda 5 komentar(a)
Kotor, protest, Uroš Ćorović, Foto: Ivana Komnenić
Kotor, protest, Uroš Ćorović, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 25.10.2013. 16:45h

Radnici patologije Kliničkog centra u Podgorici Jovan Jolić, Saša Jovović, Jovan Perović i Radovan Dragović saopštili su “Vijestima” da svi prošli poligrafsko testiranje u okviru istrage oko nestanka zlatnog lančića sa tijela mrtvog dječaka iz Kotora.

Četiri radnika patologije, koji su 13. juna bili u kontaktu sa tijelom Kotoranina U.Ć. (16) koji je tog dana stradao u udesu, traže od tužilaštva i policije da učine sve kako bi se poslije tri mjeseca utvrdilo kako je nestalo zlato.

“Svi smo prošli poligraf i time dokazali da nemamo nikakve veze sa nestankom zlatnog lančića. Testirani smo i tražili smo od tužioca da nam i napismeno dostavi nalaz da smo prošli poligraf. To nijesmo dobili, ali sada makar tražimo da se nastavi istraga kako bi se konačno utvrdila istina oko tog lančića i sa nas četvorice do kraja sprala javna ljaga. Nakon početka istrage svi su bez ikakvih dokaza uperili prst u nas, zbog čega i mi i naše porodice mjesecima prolaze kroz pakao”, naveli su oni.

Istraga oko nestanka zlatnog lančića pokrenuta je krajem juna, nakon što je porodica stradalog U.Ć. tražila od policije da utvrdi kako je nestalo zlato sa njegovog tijela tokom transporta od Kotora do Podgorice.

Tužilac iz Kotora Boris Savić kazao je “Vijestima” da istraga još traje, ali da ni nakon tri mjeseca nijesu identifikovali kako je nestao lančić.

“Istraga u ovom predmetu traje i ne može biti završena dok se ne sazna kako je nestao lančić. Do sada smo obavili sva saslušanja i druge istražne radnje, ali to za sada nije dalo rezultate”, kazao je Savić.

“Istraga u ovom predmetu traje i ne može biti završena dok se ne sazna kako je nestao lančić", kazao je tužilac iz Kotora

Izvještaji policije i tužioca potvrđuju da je nakon nasreće lančić zajedno sa ostalim stvarima i tijelom na mjestu tragedije upakovan u mrtvačku kesu, nakon čega je predata radniku Komunalnog preduzeća, koji je u pratnji porodice odvezao do Kliničkog centra.

Na listi saslušanih našla su se tada četiri radnika Patologije jer su oni primili tijelo, koje je dovezao radnik kotorskog Komunalnog preduzeća.

Vozač KC-a, radnici u mrtvačnici ali i pomoćnik patologa koji priprema tijelo za obdukciju tvrdili su tokom saslušanja da nemaju nikakve veze sa nestankom lančića, te da zlato nijesu ni vidjeli na tijelu stradalog mladića ali ni u mrtvačkoj kesi. Isto je naveo i vozač Komunalnog preduzeća iz Kotora, koji je u svom iskazu naveo da lančić nije ni vidio jer je on bio zadužen samo za vožnju tijela do Podgorice.

Policija je po nalogu tužioca za ova tri mjeseca provjerila na desetine radnji za otkup zlata, ali na taj način do sada nije otkriveno je li neko možda pokušao da preproda nakit, koji je nestao sa tijela dječaka.

Nakon smrti U.Ć. njegovi drugovi i drugarice su na mjestu gdje je poginuo, na zidu pored puta, ispisali grafit sa porukom: "Urke počivaj u miru, vole te tvoji bajkeri".

Zbog nestanka zlatnog lančića porodica i prijatelji su nekoliko dana protestovali ispred zgrade tužilaštva u Kotoru.

Policija ispituje i mogućnost da li se lanac možda “otkačio” prilikom transporta tijela do Podgorice, te da je završio u kesi punoj krvi, koja je bačena u smeće

Nosili su majice sa likom pokojnog mladića.

Mrtvačka kesa bačena u kontejner

Službenici podgoričke policije po nalogu tužioca prije 20-ak dana posjetili su Klinički centar gdje su se raspitivali oko načina bacanja medicinskog otpada sa Odjeljenja za sudsku medicinu.

Inspektorima je tada pojašnjeno da se mrtvačka kesa ne tretira kao medicinski otpad, te se kao takva nakon upotrebe baca u obični kontejner u krugu KC-a. U foto-elaboratu nakon uviđaja, kojem je prisustvovao i tužilac, zabilježeno je da je na tijelu mladića bio lančić, koji se zakačio na nosu, te da je nakit sa njim ubačen u crnu kesu za transport pokojnika.

Radnici sa patologije, koji su pripremali tijelo za obdukciju, tvrdili su da na tijelu nijesu vidjeli lančić ali i to da je kesa bila puna krvi. Policija ispituje i mogućnost da li se lanac možda “otkačio” prilikom transporta tijela do Podgorice, te da je završio u kesi punoj krvi, koja je bačena u smeće.

Bonus video: