Farmaci: Traže pomoć da ne bi morali da pucaju u lopove

Mještani zahtijevaju da se nadležni pozabave učestalim krađama, ne odgovaraju im, međutim, dva mjeseca
13 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 18:30h

Suočeni sa nezapamćenim lopovlukom, mještani Farmaka zatražili su pomoć i zaštitu od nadležnih prije dva mjeseca, ali im do juče niko nije ni odgovorio.

Nakon što su učestale krađe u posljednjih nekoliko mjeseci, mještani su zatražili da ulična rasvjeta radi tokom cijele noći i pojačano angažovanje policije, kako se, upozoravaju, ne bi ponovio slučaj iz Zete, kada je mještanin pucao na provalnike.

Oni tvrde da dežuraju svaku noć, jer drski lopovi kradu sve što im dođe pod ruku.

“Zadnjih nekoliko mjeseci desilo se više od deset krađa od kojih su neke teže, neke lakše, otuđena je imovina značajne vrijednosti, a neke od ovih krađa su prijavljene nadležnima”, piše u pismu upućenom gradonačelniku Miomiru Mugoši, ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću i predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, koje je potpisalo više od stotinu domaćinstava.

Navode da su krađe, o kojima su “Vijesti” ranije pisale, izazvale “opravdano uznemirenje građana”.

Tvrde da do prije pola godine nijesu zaključavali ni kuće ni pomoćne objekte, jer su “živjeli u miru i skladu sa crnogorskom tradicijom”.

Vuk Šestović je istakao da od maja, kada su počele krađe u selu, “spavaju na jedno oko” i da je sumnjiv svako ko prošeta ulicom nakon 22 časa.

“Trideset godina živim ovdje i nikada nijesam imao potrebe da zaključavam. I sada djeca poneku noć iz navike zaborave da zaključaju vrata”, kazao je Šestović.

Mještani tvrde da lopovi nose sve - od motornih šega, kosilica i plinskih boca, do pršuta, rakije i zimnice.

U pismu navode da su odlučili da pruže šansu institucijama da riješe problem, kako se ne bi ponovio pomenuti slučaj iz Zete.

Željko Novaković ranije je kazao “Vijestima” da sumnja da lopovi rade oko ponoći, kada se ugasi ulična rasvjeta.

Njemu su u junu lopovi ukrali dvije motorne šege, a od tada, tvrdi, redovno dežura i zaključava vrata.

Sami uhvatili dvojicu

Mještani tvrde da su se organizovali kako bi se odbranili i da su u jednoj od akcija uhvatili dvojicu lopova.

“Sve ovo je proizvelo kod građana strah i nevjericu za sigurnost imovine i ličnu bezbjednost, što je dovelo do opravdanog samoorganizovanja građana, iako svjesni da to ne priliči jednoj pravno uređenoj državi, jer znamo kakve posljedice to može prouzrokovati.

U tim svojim akcijama građani su nekoliko puta bili u bližem kontaktu sa izvršiocima prilikom pokušaja krađa, međutim, isti su im vješto izmicali. 24. avgusta, oko četiri ujutro, građani su u akciji uhvatili izvjesne Lakića i Radonjića i predali ih policiji”, piše u pismu.

Tvrde da su saznali da je riječ “o višestrukim povratnicima”, pravosnažno osuđivanjem za krađu.

Galerija

Bonus video: