Akcija združene policije: Pronađeno 130 ukradenih vozila

Među ukradenim vozilima, koje je policija zaplijenila u zajedničkoj akciji čiji je cilj bio pronalaženje u EU ukradenih vozila švercovanih na istok
0 komentar(a)
Krađa auta, Lopov, Foto: Shutterstock
Krađa auta, Lopov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2013. 16:24h

Poslije tri dana intenzivnih aktivnosti pronađeno je 129 vozila ukradenih širom EU i transportovanih na Zapadni Balkan, čija se vrijednost procjenjuje na oko dva miliona eura, saopštio je Europol.

Među ukradenim vozilima, koje je policija zaplijenila u zajedničkoj akciji čiji je cilj bio pronalaženje u EU ukradenih vozila švercovanih na istok, nađena su putnička vozila, kamioni i građevinska vozila.

Policija je, takođe, sprovela i 328.000 provjera lica i uhapsila 49 osoba osumnjičenih za preprodaju ukradenih automobila, ilegalnu migraciju i posjedovanje narkotika, naoružanja, kao i falsifikovanih dokumenata.

Zajedničkom policijskom operacijom "Jurop 2013" rukovodila je Italija, podržao ju je Europol, a u njoj su učestvovali nadležni organi Albanije, Austrije, Belgije, BiH, Njemačke, Mađarske, Italije, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Makedonijie, Rumunije, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

U akciji su učestvovali i Euleks, Eurojust, Fronteks i Interpol.

Kako je saopšteno, akcija je sprovedena od 26. do 28. septembra na širem geografskom prostoru, koji pokriva pretežno jugoistočnu Evropu.

Ova akcija, kako se dalje navodi, bila je jedna od ključnih planiranih aktivnosti u okviru projekta Empakt na zapadnom Balkanu.

Priprema akcije trajala je par mjeseci i omogućila je prvo raspoređivanje zajedničkih patrola EU-zapadni Balkan na terenu.

Italija je rasporedila svoje policijske oficire u svim zemljama zapadnog Balkana, kako bi razmjenili iskustva o ukradenim vozilima i podržala lokalnu policiju u njihovim provjerama.

Bonus video: