Budvanskoj rivijeri igra samo pobjeda protiv Jihostroja

"U ovom momentu mi smo kvalitetnija ekipa, ali to moramo na terenu da pokažemo", kaže trener Budvanske rivijere Siniša Reljić
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 00:51h

Voljom žrijeba, odbojkaše Budvanske rivijere u petom uzastopnom nastupu očekuje, na papiru, do sada najlakši start u Ligi šampiona – izabranici Siniše Reljića večeras u Mediteranskom sportskom centru igraju protiv vicešampiona Češke (prvak je bila Ostrava), Jihostroja, koji je bio protivnikk Budvana i prošle sezona, ali koji je, objektivno, slabiji u od ostalih rivala u grupi C, francuskog Pari voleja i poljske Rešovije.

"Ne treba nikoga potcjenjivati, nemamo pravo na to s obzirom da smo od njih prošle sezone izgubili 3:0 u gostima i dobili 3:2 na našem terenu. Jihostroj je ekipa koja već godinama igra Ligu šampiona, maksimalno oprezno i ozbiljno moramo ući u meč. Naravno, cilja nam je pobjeda, ali i oni imaju svoju računicu da pobjedom u Budvi rješavaju neke stvari. U ovom momentu mi smo kvalitetnija ekipa, ali to moramo na terenu da pokažemo", kaže trener Budvanske rivijere Siniša Reljić.

Budvani su imali priliku da se preko video snimaka upoznaju sa vrlinama i manama ekipe koja je ljetos ostala bez primača Platenika i Rohasa.

"Gledali smo njihov posljednji prvenstveni meč, kao i utakmicu koju su igrali protiv Tura na turniru u Njemačkoj. Francuzi su ih je dosta lagano dobili 3:0, ljudi su servirali fenomenalno. Naravno, Francuzi su poznati po toj disciplini u servisu, sa flot servisom su napravili čudo. Definitivno je prijem servisa najveći problem Jihostroja, pogotovo flot servisa. Radili smo na tome, dogovarali se šta i kako ćemo. Mislim da dobrim servisom možemo puno da uradimo. Na njohov pomjeren prijem nemaju baš toliko rješenja kao što su imali prošle sezone, kada su u ekipi bili i Platenik i Rohas, koji su otišli. Od krajnjih pucača je ostao samo korektor, dok primače koji sad igraju nisu na tom nivou. Uz dobar servis ide i blok, koji, naravno, imamo, tako da to su dva elementa koja bi trebala da presude", dodao je Reljić.

Od dobrog starta zavisiće i šanse Budvana da se nađu u narednoj rundi LŠ (dalje idu pobjednici sedam grupa i pet najboljih drugoplasiranih ekipa).

"Mislim da su dosta slabiji u odnosu na prošlu sezonu, a mi bismo trebali da smo kvalitetniji. Ipak, očekuje nas težak meč, ali mislim da možemo da pobijedimo i pobjedom startujemo u Ligi šampiona što bi nam puno značilo. Treba biti realan, grupa nije nešto preteška, ali sigurno da nije ni laka, jer su Rešovija i Pari volej ozbiljne ekipe. Mi treba iz prikrajka da tražimo neku šansu, da probamo na domaćem terenu da ostvarujemo pobjede, a onda da vidimo gdje će nas to odvesti", kaže libero Ivan Rašović.

Kapiten Milan Marković očekuje “dosta uzbudljiv meč, pošto se radi o otvaranju Lige šampiona”.

"Prva utakmica pred domaćom publikom, sa dosta izmijenjenim timom. Nadam se da ćemo se prikazati u pravom svijetlu. Gledali smo neke njihove utakmice, mislim da smo kvalitetniji, nadam se pobjedi. Samo učešće u Ligi šampiona je velika stvar za Budvansku rivijeru, grupa je jako teška jer se vidi da su Pari volej i Rešovija u stvarno dobroj formi. Ali, najbitnije je da dobijemo prvu utakmicu, a onda ćemo razmišljati i dva uzastopna gostovanja", kaže Marković.

Srednji bloker Budvana dodaje da činjenica da u Budvanskoj rivijeri igra skoro čitava crnogorska reprezentacija može biti i prava pozivnica da dvorana u Budvi bude popunjenija nego što je, inače, to slučaj.

"Ljetos nam je kao reprezentaciji dosta značila Evropska liga, imali smo vremena da se uigravamo i za Budvansku rivijeru, i mislim da je to velika prednost što smo svi na jednom mjestu", zaključio je Marković.

Utakmica u Mediteranskom sportskom centru počinje u 18 časova. Sude Rus Nikolaj Knjižnjikov i Turčin Ersin Mehmet Altiparmak. Od 20.30 časova se u drugom meču ove grupe sastaju Pari volej i Rešovija.

Samo jedan trijumf Budvana u prvom kolu

Budvani već petu sezonu u nizu igraju u Ligi šampiona, a nastup u najjačem klupskom takmičenju četvrtu uzastopnu sezonu otvaraju kod kuće. Samo su u premijernom nastupu prvu utakmicu igrali u gostima, u Belgiji protiv Nolika, i izgubili 3:1.

Crnogorski šampion ima negativan bilans u prvom kolu od jedne pobjede i tri poraza. Budvani su dobili samo prvi od tri duela prvog kola u Mediteranskom sportskom centru, protiv grčkog Olimpijakosa (3:0), u sezoni 2010/2011.

Dva posljednja su izgubili sa nulom, od poljskog Belhatova (sezona 2012/2013) i prošle sezone od ruske Lokomotive, koja je kasnije stigla do titule prvaka Evrope.

Poraz od Lokomotive se dogodio tačno na današnji dan (24. oktobar) prije 12 mjeseci...

Bonus video: