Slavulj: Jedino ubistvo u "Enigmi" baca sjenku na bezbjednost na Žabljaku

"Za više od 50% smanjena su djela iz oblasti privrednog kriminaliteta a od onih koja smo registrovali dominiraju djela nelegalne gradnje i prevara"
137 pregleda 6 komentar(a)
Dragan Slavulj, Foto: Obrad Pješivac
Dragan Slavulj, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 23.10.2013. 11:09h

Načelnik Ispostave policije Žabljak, Dragan Slavulj, sumirajući rezultate rada za proteklih devet mjeseci, kaže da je stanje bezbjednosti u ovoj opštini povoljno, što predstavlja višegodišnji kontinuitet i ističe da sjenku na ovu ocjenu baca krivično djelo ubistva koje se dogodilo 13. januara u hotelu „Enigma“.

Izuzimajući to teško krivično djelo nije bilo bezbjednosnih događaja koji su izazvali realno uznemirenje građana, kaže Slavulj.

Kada je u pitanju oblast suzbijanja kriminaliteta, broj registrovanih krivičnih djela neznatno je manji nego u istom periodu prošle godine.

"Imovinsku delikvenciju karakterišu djela krađa i teških krađa i otuđenja tuđe stvari. Kako po načinu izvršenja tako i po pričinjenoj materijalnoj šteti izdvajaju se dvije provalne krađe u kioske AD „Štampa“ u kojim je pričinjena materijalna šteta od oko 6.000 eura.

Još uvijek se vode po nepoznatim izvršiocima ali smo intenzivnim radom postigli značajne rezultate na planu identifikacije izvršilaca. Krvnu delikvenciju karakteriše zimušnje ubistvo a ostala djela, kojih je u prošlogodišnjim okvirima, nijesu imala težih posljedica.

Za više od 50 posto smanjena su djela iz oblasti privrednog kriminaliteta a od onih koja smo registrovali dominiraju djela nelegalne gradnje i prevara.

Nemamo registrovanih krivičnih djela sa elementima opojnih droga niti djela u kojima su izvršioci maloljetna lica a nasilje u porodici registrovano je kroz nekoliko prekršaja", kaže Slavulj i dodaje da je služba kojom rukovodi posvećena otkrivanju krivičnih djela sa elementima korupcije linijski prema MUP odnosno Upravi policije Crne Gore i partnerski sa lokalnom upravkom koja je formirala štab za borbu protiv korupcije.

Slavulj je istakao i podatak da u ovom periodu nije izvršeno ni jedno samoubistvo, za razliku od prošle kada se dogodilo pet takvih slučajeva. Nije bilo ni požara a prošle godine bilo ih je osam a tokom planinarenja smrtno su stradala dva inostrana državljanina u okolnostima kretanja po planini a da se prethodno nijesu javili, bili su bez adekvatne opreme i bez vodiča.

Povećano je narušavanje javnog reda i mira gdje nije bilo masovnog narušavanja ali jeste ometanja i omalovažavanja službenika policije. Nije bilo tuča ali su registrovane svađe, vike, vrijeđanja, drska ponašanja.

"Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja na putevima evidentno je da je broj saobraćajnih nezgoda u prošlogodišnjim okvirima ali bez smrtno stradalih u odnosu na prošlu godinu kada je jedno lice izgubilo život. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojim četiri osobe zadobile teške povrede.

Posljedice su i nekolike lakše povrede i materijane štete na vozilima. Novi magistralni put značajno je povećao frekvenciju saobraćaja a u većini udesa učesnici su inostrani državljani. Uglavnom u toku turističke sezone i u ranim jutarnjim časovima što dovodi do zaključka da je dominantan uzrok nezgoda umor i pospanost.

Naši službenici kontrolisali su 7.000 vozila, izdali 1.200 naloga za plaćanje novčane kazne, zbog prisustva alkohola oduzeli 30 vozačkih dozvola i podnijeli 45 prijava za prekršaje", kaže Slavulj i zapaža da je ove jeseni učestala pojava stoke na putevima što ovu oblast dodatno komplikuje.

Slavulj podsjeća da se saobraćana nezgoda, krajem maja kod tunela Ivica, u kojoj su četiri osobe smrtno stradale, dogodila na prostoru koji administrativno pokriva policija iz Šavnika. Dodaje da je na Žabljaku boravilo oko 20.000 stranih državljana što je za 26 posto više nego prošle godine.

Ukazujući da su brojčani pokazatelji statistički mali u ukupnom broju onih sa kojim raspolaže MUP ali značajni za redinu kakva je Žabljak, Slavulj ukazuje na dobru i intenzivnu saradnju sa ostalim državnim i lokalnim organima, Gorskom službom spasavanja i službom zaštite.

"Apelujem na građane da doprinesu da naš grad bude još bezbjedniji što predstavlja i doprinos održanju i unapređenju turističkog imidža. Takvu svijest treba ispoljavati na svakom jestu i u svakom trenutku, u saaobraćaju, ulici, kafani i drugim mjestima", zaključio je Slavulj.

Bonus video: