Advokat: Mićunović će dokazati da je nevin

Sudija nije primio pisanu obavijest da je Mićunoviću dostavljen prevod sudskog materijala
68 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 14:59h

Sedam mjeseci od zvaničnog pokretanja procesa za šverc cigareta preko Jadrana, više od četiri godine od početka preliminarnih saslušanja i punih 14 godina od pokretanja istrage, suđenje u Bariju još je na mrtvoj tački.

Iako je jučerašnje ročište bilo treće po redu, otkako je sutkinja za preliminarna saslušanja Suzana de Feliće krajem prošle godine donijela odluku o pokretanju postupka protiv Dušanke Jeknić, Veselina Barovića, Branislava Mićunovića, Branka Vujoševića i Andrije Draškovića, u krivičnom sudu u Bariju još nije pročitana optužnica, niti su održane uvodne riječi advokata.

Nakon odlaganja ročišta u februaru i aprilu, i jučerašnje je odloženo, ovoga puta za 10 decembar.

Prema riječima Mićunovićevog branioca, advokata Antonija Zeke, do odlaganja je ovoga puta došlo zato što sudija nije primio pisanu obavijest da je Mićunoviću dostavljen prevod sudskog materijala.

Ročište u aprilu je odloženo zbog zahtjeva branioca da se Mićunoviću dostavi prevod sudskog dokumenta kojim se nalaže pokretanje procesa sa italijanskog na crnogorski jezik. Ovaj prevod, zbog kojeg je početak suđenja odložen za najmanje 10 mjeseci, sastoji se od 25 stranica.

“Ovoga puta, sudija je smatrao da nije dovoljna moja izjava da je Mićunović primio dokumentaciju, već da je potrebna pismena potvrda o prijemu”, rekao je Zeka za "Vijesti" po izlasku iz sudnice u utorak.

Mićunovićev advokat “Vijestima” je rekao da smatra da neće biti komplikovano dokazati da njegov klijent nevin i da “nezavisno od njegove ličnosti i od njegovih aktivnosti, on sa ovom aferom nema apsolutno nikakve veze”.

“Ko poznaje proces dobro zna da je dosta informacija bazirano na prepričavanjima iz druge ruke. Puno je ćakula o Mućunoviću, a malo činjenica”, rekao je Zeka.

Pored Mićunovića, optuženi u procesu za međunarodni šverc cigareta između Crne Gore i Italije u periodu od 1994 do 2002 su Dušanka Pešić Jeknić, Veselin Barović, Branko Vujošević i Andrija Drašković.

Miroslav Ivanišević i Stanko Subotić ranije su oslobođeni optužbi u odvojenom suđenju (njihovi advokati su zahtijevali da im se sudi po kratkom postupku), a slučaj protiv premijera Crne Gore Mila Đukanovića je arhiviran zbog političkog imuniteta.

Tužilaštvo u Bariju vršilo je obimnu višegodišnju istragu vezanu za šverc cigareta preko Crne Gore za Italiju u periodu od 1994 do 2002 godine.

U izvještaju područnog odjeljenja Istražne direkcije za borbu protiv mafije, DIA-e iz Barija, u kojem su na 408 stranica objavljeni rezultati istrage o duvanskoj aferi, Mićunović se pominje kao jedna od ključnih ličnosti u ogranizaciji šverca cigareta, koji je zajedno sa premijerom Milom Đukanovićem imao kontrolu nad čitavom operacijom i bio blizak saradnik Đukanovića i Frančeska Prudentina, sa kojim se sretao u više navrata.

Nakon Đuzepe Šelzija i Pontasulja napustila slučaj

Tužiteljka Eugenija Pontasulja nedavno je napustila specijalno tužilaštvo za borbu protiv mafije, pa je slučaj duvanske afere preuzeo tužilac Karmelo Riko.

Prema informacijama koje su “Vijesti” dobile iz kancelarije tužiteljke, Pontasulja se više ne bavi slučajevima organizovanog kriminala zato što joj je istekao desetogodišnji mandat u specijalnom tužilaštvu.

Pontasulja je radila kao saradnica tužioca Đuzepea Šelzija, do njegovog prelaska u generalno tužilaštvo septembra 2011, kada je preuzela slučaj.

Novi tužilac Karmelo Rico, nije bio voljan da da izjavu za “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: