Otvoren Internacionalni barski TV festival

Učešće na festivalu je prijavilo 78 zemalja sa 345 programa, čak stotinu prijava više u odnosu na 2012
75 pregleda 1 komentar(a)
Oliver Mlakar, TV festival Bar, Foto: Studio Petrovac
Oliver Mlakar, TV festival Bar, Foto: Studio Petrovac
Ažurirano: 23.10.2013. 07:31h

Rezanjem festivalske rođendanske torte, u obliku televizora, legendarni voditelj “Kviskoteke“ Oliver Mlakar otvorio je XVIII Internacionalni TV festival Bar koji će do 26. oktobra u pet takmičarskih kategorija predstaviti 78 programa iz 86 televizija i produkcijskih kuća.

Na otvaranju velike TV smotre, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, ukazano je da festivalsko “punoljetstvo” ima do sad najveće interesovanje TV autora sa svih strana svijeta - učešće je prijavilo 78 zemalja sa 345 programa, čak stotinu prijava više u odnosu na 2012.

Direktorica festivala Ljiljana Đinđinović je rekla da je nakon selekcije pripremljen ukupno 51 sat takmičarskog programa, oko 10 sati programa van takmičenja, te da će ove godine biti dodijeljeno 19 nagrada u svih pet kategorija i počasna nagrada “Dragan Radulović” za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa.

Utemljivač festivala, ugledni TV novinar Pero Radović evocirao je uspomene na dane kada je stvarana ova manifestacija koja je učinila da Bar za TV svijet regiona “u devedesetim bude ono što je bio Portorož u sedamdesetim i Neum u osamdesetim godinama prošlog vijeka.

"U to vrijeme su Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama, nijesmo mogli dobijati filmove poštom, pa sam sve učesnike koji su nam se prijavili upućivao da svoje programe šalju na adresu Skopske TV, tako da je naš prijatelj na sam dan otvaranja festivala došao iz Skoplja sa čitavim kombijem kaseta. Tada je vladao embargo i u Crnoj Gori prema ovom festivalu jer je u Baru na vlasti bila opozicija ratu, pa je na TVCG, koja je danas stala u potpunosti iza festivala, pušten prilog od jedva 30 sekundi sa otvaranja i to zbog prisustva brojnih ambasadora", rekao je Radović,

Među zvanicama na otvaranju bili su i ministar kulture Branislav Mićunović, predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, brojni TV stvaraoci i predstavnici javnog života grada i države. Kompletan festivalski program i ove godine biće dostupan korisnicima Extra TV na kanalu 150.

O nagradama odlučuje međunarodni žiri u kojem su Iveta Pospisilova iz Slovačke, kao lanjski laureat, Koen Suidgest iz Holandije, Đorđe Milosavljević iz Srbije, Kristina Ljevak iz BiH i Vladimir Perović iz Crne Gore.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Opština Bar, a osnivač i koproducent RTVCG.

Najstariji voditelj na svijetu

Na pitanje voditelja programa otvaranja u čemu je tajna njegovog izuzetnog uspjeha u svijetu TV kviza, Mlakar je nasmijao publiku odgovorom da je najveća tajna “kako sam uopće još živ”

"Već 50 godina se batrgam u ovoj maloj TV kutiji, tako da sam sada najstariji aktivni TV voditelj na svijetu", nastavio je u šali Mlakar, pozdravljen dugim aplauzom gledalaca.

Bonus video: