ZIKS: Bušković se dobro vladao i zalagao na radu

Iz spuškog zatvora objasnili zbog čega je Ivan Bušković, osuđen za napad na novinarku “Vijesti”, nakon amnestije dobio i uslovni otpust
110 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 20:13h

Podgoričanin Ivan Bušković, osuđen zbog napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, dobio je uslovni otpust, jer se u zatvoru dobro vladao, pojašnjeno je iz ZIKS-a.

Buškoviću je Zakonom o amnestiji kazna skraćena za četvrtinu, a nakon toga dobio je i zatvorski uslov, po kom mu je robija umanjena za dodatnih 10 dana.

Konačnu odluku o zatvorskom uslovu donosi direktor ZIKS-a, u ovom slučaju Miljan Perović.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankicja (ZIKS) odgovorili su da je Bušković uslovno otpušten sa izdržavanja kazne 7. oktobra 2013. na osnovu člana 67 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Pojasnili su da mu je uslovni otpust trajao do prekjuče, kada mu kazna redovno ističe.

“Članom 67 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija je propisano da starješina organizacije ima pravo da osuđeno lice koje se primjerno ponaša, zalaže na radu i aktivno učestvuje u drugim korisnim poslovima, uslovno otpusti do 6 mjeseci prije isteka kazne, ako je već izdržao tri četvrtine kazne. Članom 37 Zakonika o krivičnom postupku propisano je da se osuđeni može uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne ako se tokom izdržavanja procijeni da se sa osnovom može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je kazne izrečena neće učiniti novo krivično djelo”, saopštili su iz spuškog zatvora.

Kroz ustaljenu proceduru utvrđivanja kriterijuma za uslovno otpuštanje, utvrđeno da Bušković ispunjava propisane uslove za ostvarivanje mogućnosti uslovnog otpuštanja

Pojasnili su da je kroz ustaljenu proceduru utvrđivanja kriterijuma za uslovno otpuštanje, utvrđeno da Bušković ispunjava propisane uslove za ostvarivanje mogućnosti uslovnog otpuštanja.

“Od mogućih 37 dana dobio je 10 dana uslovnog otpusta. Osuđeni Bušković Ivan nije imao disciplinskih prestupa tokom izdržavanja kazne”, piše u odgovorima iz ZIKS-a.

Buškovića je podgorički Osnovni sud osudio na devet mjeseci zatvora, a Viši sud je u januaru potvrdio tu presudu.

On je osuđen za nasilničko ponašanje, zato što je 7. marta 2012. oko 21.30 časova, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Pođgorici, bez povoda, fizički napao Lakićevu ispred njene zgrade, dok je, vraćajući se s posla, otključavala ulazna vrata.

Bušković je od marta do septembra 2012. bio u spuškom zatvoru, zbog drugog krivičnog djela. I ranije je dva puta osuđivan zbog omogućavanja i uživanja opojnih droga i jednom za nanošenje teške tjelesne povrede.

Lakićeva je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je počelo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu.

U Osnovnom sudu u toku je postupak protiv bivšeg šefa obezbjeđenja nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, Milenka-Miće Rabrenovića zbog ugrožavanja sigurnosti Lakićeve.

Rabrenović je optužen da je 2011. uputio teške prijetnje na račun Lakićeve i njene porodice.

Veljović je, svjedočeći nedavno u tom postupku, rekao da je Bušković nevin u zatvoru u Spužu, objašnjavajući da je to čuo od starješina koje su vodile istragu.

“Rekli su mi: 'Žao nam je što smo nevinog čovjeka poslali u zatvor'”, rekao je Veljović.

Na pitanje novinarke Lakić da li zna da je Bušković pravosnažno osuđen za napad na nju, kazao je da ne zna.

Novinarka Lakić nakon toga pisala je tužilaštvu i zahtijevala da se provjere sve Veljovićeve tvrdnje.

Bivši policajac Brajuško Brajušković, optužio je nedavno Veljovića i Perovića da su organizovali i koordinirali "crnim trojkama", sastavljenim od pripadnika SAJ-a, a zaduženim za prebijanje političkih neistomišljenika vlasti.

Oni su to negirali, najavljujući tužbe.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović rekao je prije par dana da se afera "crne trojke" mora završiti na način što će odgovarati ili Veljović ili Brajušković.

Brajušković je komentarišući to, rekao da je predsjednik Vlade izabrao da pred evropskim parlamentarcima priča o njemu, kako bi izbjegao pominjanje afere “Snimak” koja je mnogo značajnija.

Galerija

Bonus video: