U novembru rasprava o presudi za ubistvo Slavoljuba Šćekića

“Sjednica je javna, što znaci da će moći prisustvovati predstavnici medija u mjeri u kojoj dozvoljavaju prostorni kapaciteti sudnice”
121 pregleda 2 komentar(a)
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.10.2013. 14:40h

U Vrhovnom sudu Crne Gore za 18. i 19. novembar zakazana je sjednica vijeća u trećem stepenu, po žalbi advokata odbrane na presudu Apelacionog suda, kojom su četvorica okrivljenih osuđeni na 120 godina zatvora zbog ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

“Sjednica je javna, što znaci da će moći prisustvovati predstavnici medija u mjeri u kojoj dozvoljavaju prostorni kapaciteti sudnice”, kazala je “Vijestima” sekretar Vrhovnog suda Sanja Kalezić.

Milan Čila Šćekić, optužen da je iz heklera 30. avgusta 2005. godine ubio inspektora Slavoljuba Šćekića i Ljubo Vujadinović, koji je, nakon rafala, ubicu čekao u džipu, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Na istu zatvorsku kaznu osuđeni su i Ljubo Bigović i Saša Boreta, zbog podstrekavanja ove dvojice na ubistvo i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića. Alan Kožar osuđen je na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela iznude u pokušaju i produženo krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Prvostepenu presudu, u Višem sudu u Podgorici izreklo je specijalno vijeće sudije Biljane Uskoković i članovi vijeća sudije Valentina Pavličić i Milenka Žižić, a koju je potvrdio Apelacioni sud.

Na osnovu izvedenih dokaza, sud je sa sigurnošću utvrdio da su optuženi počinili krivična djela za koja su i osuđeni.

Boreta i Bigović nijesu neposredno učestvovali, već su platili druge da ubiju inspektora Šćekića i to ih je koštalo kao dva 'ferarija'.

“Sud je iz iskaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića utvrdio da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili inspektora Šćekića. Svjedok Vlaović je kazao sudu da mu je Boreta tokom zajedničkog boravka u karantinu u zatvoru u Spužu saznao da je Čila Šćekić direktni izvršilac ubistva, a da je učestvovao i Vujadinović”, kazala je sudija u obrazloženju presude.

Kožar je uhapšen već u julu, a Bigović je, prema presudi, strahovao da ovaj ne oda ostale napadače. Dodaje se da su Bigović i Boreta od tada preduzeli sve da likvidiraju inspektora.

“Nakon što je Kožar zadržan u policiji u Kolašinu, plašeći se da će progovoriti, Bigović je otišao u Kolašin. Ispred zgrade policije sreo je inspektora Šćekića, a potom ga pitao: 'Što izbiste ovog momka ovako Šćeka. Za razliku od tebe, mi igramo pošteno. Uživaj Šćeka'”, piše u presudi.

Potom su se, Čila Šćekić i Vujadinović, zajedno sa njima poznatim napadačima, dovezli do kuće inspektora u naselju Tološi džipom “grand čiroki”. Čila je, kako se navodi, bio sakriven u rastinju vinove loze, gdje je sačekao da inspektor naiđe, a zatim u njega iz helkera ispalio 19 hitaca. “Čila Šćekić je, trčeći sa oružjem u ruci, ušao u džip, gdje ga je čekao Vujadinović. Zatim su pobjegli i kod Komanskog mosta ostavili džip sa eksplozivom”, navodi se u presudi.

Sestra pokojnog policajca Slavica Šćekić, izjavila je “Vijestima” da poziv za sjednicu vijeća nije dobila, ali da je poslala mejl sa zahtjevom da je obavijeste o sjednici i pošalju poziv.

Bonus video: