Njemci traže pare, a Mojkovčani tvrde da mašina ne radi

“Izvršni dužnik nikada nije reklamirao primljene fakture, kao ni mašine koje su mu isporučene..."
3 komentar(a)
Fabrika duvana, Mojkovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fabrika duvana, Mojkovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.10.2013. 19:06h

U bjelopoljskom privrednom sudu juče je održano pripremno ročište po tužbi njemačke kompanije “Wolfganag steenholdt grafische maschinen gmbh”, koja od mojkovačke kompanije “Montenegro tabaco company” traži odštetu od 125.051 eura na ime neplaćenog dijela grafičke mašine vrijedne 560.000 eura, uvezene iz Njemačke.

Tužbani zahtjev je prvo bio predat Privrednom sudu u Podgorici, koji se oglasio mjesno nenadležnim, jer se domaća firma nalazi u Mojkovcu.

Tužbeni zahtjev je podnesen sredinom prošle godine, a u septembru ove, uslijedila je protivtužba “Montenegro tabaco company” i to radi navodne naknade materijalne štete u iznosu 900.000 eura, zbog neizmirenih ugovornih obaveza, “jer njemačka kompanija nije instalirala i pustila u rad mašinu, koju je fakturisala tuženom u enormnom iznosu od 500.000 eura”.

Po tužbenom zahtjevu njemačke kompanije, mojkovačka firma je 2008. godine, kada je i poručila mašinu, kojoj je rok otplate istekao 28. februara prošle godine, kroz tri fakture isplatila ukupno 443. 949 i već godinu i po duguje još oko 125. 051,00 eura.

Firma “MTC” je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je proizvodila lažne brendove cigareta i ilegalno ih plasirala na tržište Crne Gore i susjednih zemalja

“Izvršni dužnik nikada nije reklamirao primljene fakture, kao ni mašine koje su mu isporučene, za šta kao dokaz postoje izvodi sa plaćenim anuitetima. Dužnik iz Mojkovca je obaviješten o nastaloj obavezi, ali i pored više opomena - kako usmenih tako i pismenih, nije ispunio svoju obavezu”, navodi se u tužbenom zahtjevu njemačke kompanije, koju zastupa branjenik Aleksandar Matković.

U protivtužbi, koju zastupa advokatska kancelarija Ane Kolarević, navodi se da “Montenegro tabaco company” navedena mašina ima nedostatke i nije isporučena tuženom kompletno, što su ustanovili inženjeri mojkovače firme.

Branjenik mojkovačke firme Vuk Jaredić, podnio je sudu kao dokaz zapisnik o inspekcijskom nadzoru iz februara 2011. godine, kojim se tvrdi “da je mašina uz opremu konzervirana i nalazi se u Donjoj Gorici bb u Podgorici, kao i palete papira koji stoje u celofanu”.

“Navedena grafička mašina nije ugovorenog kvaliteta, neispravna je i tuženom nije kompletno isporučena. Tuženi je istakao da nema dugovanja i da je istom izvršio uplatu više od 550.000 za opremu koja nije upotrebljavana, kao i da mu je zbog nepoštovanja ugovornih obaveza nanesena enormna materijalna šteta”.

Na jučerašnjem ročištu poslije prigovora branjenika njemačke kompanije Matkovića, da u protivtužbi nije navedeno koji su to pojedinačno traženi iznos na ime obične i materijalne štete, branjenik Jaredić je kazao da je “to logično” i da će ti iznosi biti utvrđeni kroz predlog sprovođenja vještačenja od strane vještaka mašinske i finansijske struke.

Jaredić je istakao da je sva poslovna dokumentacija privremeno oduzeta od strane Uprave policije – Centra bezbijednosti PJ Podgorica, koja se sada nalazi kod Višeg državnog tužioca i da je magacin u kojem se nalazi predmetna oprema zapečaćen od strane Poreske uprave policije.

“Zbog toga predlažemo da sud službenim putem pribavi oduzetu dokumentaciju iz Višeg državnog tužilaštva ili drugih organa, kako bi vještaci izvršili uvid u iste. Bez tog službenog obraćanja tuženom protivtužiocu bi bilo potpuno onemogućeno, bez njegove krivice, da učestvuje u ovom postupku”, istakao je Jaredić.

Matković je predložio da se kao svjedoci saslušaju monter grafičke mašine Konstantin Solomija, koji je mašinu pustio u pogon i Njemac Rolf Krohn koji je obučio osoblje za rukovanje mašinom.

Sledeće ročište pred vijećem sudinice Senade Hasanagić je zakazano 14. novembar

Jaredić je tvrdio da je potraživanje njemačke kompanije zastarjelo i zatražio da sud prvo utvrdi i donese odluku o prigovoru zastarjelosti, pa tek onda preduzme dalje radnje.

On je predložio da se saslušaju tadašnji izvršni direktor “Montenegro tabaco company” Esad Zejnilović i njegov sadašnji kolega Željko Bulatović. O njihovim predlozima sud će se izjasniti naknadno.

Sledeće ročište pred vijećem sudinice Senade Hasanagić je zakazano 14. novembar.

Firma "Montenegro tabaco company" je od februara 2011. godine pod istragom Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da je u fabrici "Tara" u Mojkovcu proizvodila lažne brendove cigareta i ilegalno ih plasirala na tržište Crne Gore i susjednih zemalja. Specijanom tužilaštvu 2011. godine, zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca, nalaz je dostavila i Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Istraga o, navodno, kriminalnim aktivnostima firme ""Montenegro tabaco company" još nije završena.

Bonus video: