VII sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra: 24 premijerna izvođenja

Mirković se najavljujući predstojeću sezonu, osvrnuo i na (ne)uslove u kojima funckioniše CSO
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 14:07h

Sedma sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra počeće u četvrtak, 24. oktobra, koncertom na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, a obilježiće je 24 premijerna izvođenja od ukupno trideset programa”, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u CNP-u.

O predstojećoj sezoni govorio je direktor Muzičkog centra Crne Gore, kompozitor Žarko Mirković.

“Ovogodišnju sezonu započinjemo koncertom koji realizujemo u saradnji sa Ambasadom Poljske u Crnoj Gori. Sticajem okolnosti taj koncert će biti na otvaranju velike manifestacije ”Dani Poljske u Crnoj Gori”. Orkestrom će dirigovati Grigorij Krasko, a kao solista će nastupiti poljski pijanista Pjotor Šihovski. Na repertoaru će biti djela (Čarobni strijelac, uvertira) Karl Marija Fon Vebera, (Koncert za klavir i orkestar br. 2, f-mol, op.21) Frederika Šopena i (Simfonija br. 2, B-dur) Franca Šuberta. U saradnji sa Ambasadom Poljske otvorena je i prošlogodišnja sezona, a tokom ranijih sezona saradnju smo ostvarili i sa ambasadama Turske, Mađarske, Francuske, Kine i mnogih drugih zemalja”, kazao je Mirković ističući da će i ovu sezonu obilježiti nastupi kako domaćih muzičara, koji imaju zapažene karijere u inostranstvu, tako i inostranih, koji su u vrhu evropske reproduktivne umjetnosti.

“Kada je riječ o domaćim izvođačima, ove godine će ponovo doći violinista Roman Simović, prvi put će sa orkestrom nastupiti naš kontrabasista Zoran Marković, čembalista koji gradi karijeru u Evropi Egon Mihajlović, tu su i dvije mlade vokalne solistkinje Ivana Čanović (sopran) i Biljana Kovač (alt), koje žive u Beču i Italiji. Predstaviće se i naša mlada pijanistkinja Vesna Đokić”, najavljuje Mirković.

Od inostranih izvođača koji će obilježiti VII sezonu Crnogorskog simfonijskog orkestra predstviće se, pored pijaniste Pjotra Šihovskog, jedan od najboljih čelista današnjice Denis Šapovalov

Od inostranih izvođača koji će obilježiti VII sezonu Crnogorskog simfonijskog orkestra predstviće se, pored pijaniste Pjotra Šihovskog, jedan od najboljih čelista današnjice Denis Šapovalov. Kao gostii ove sezone dolaze i dirigenti Robert Homen iz Dubrovnika, Uve Tajmer iz Beča, dirigent Bojan Suđić iz Srbije. Sezonu će obilježiti i pijanista Simon Trpčeski iz Makedonije, dirigent Ronald Colman iz Belgije, pijanistkinja Rita Kinka iz Novog Sada, pijanista Lukas Genjišas iz Litvanije, a u Crnu Goru dolazi ponovo dirigentica iz Beča Elizabet Atl.

Partner Crnogorskog simfonijskog orkestra već treću sezonu je Erste banka. Tu je saradnja i sa UNIQA osiguranjem kao i sa Centrom za kulturu Tivat.

Nedostatak kadra, prostora i novca

Mirković se najavljujući predstojeću sezonu, osvrnuo i na (ne)uslove u kojima funckioniše Crnogorski simfonijski orkestar.

“Muzički centar Crne Gore i Simfonijski orkestar i ovu sezonu započinju bez svog prostora za koncerte i prostora za probe. Tu je i nedostatak finansija, opšte mjesto ne samo za nas već i za druge institucije kulture. Nedostatak novca u dobroj mjeri ograničava naše želje i usmjerava ih tamo gdje ne bismo htjeli, ali s druge strane postoje i pozitivni imputi i nagovještaji koji čine da taj hronični nedostatak uspijevamo da nadomjestimo. Još jedan od ključnih problema je nedostatak kadra. Crnogorski simfonijski orkestar i dalje nije kompletan, sa jedne strane ponuda muzičara koji zadovoljavaju naše uslove nije velika, ali ono što je značajnije, mogućnost da zaposlimo nove muzičare je minimalna, da ne kažem nikakva, jer Muzički centar kao javna ustanova nema prava zapošljavanja novih radnika, u ovom slučaju muzičara”, istakao je Mirković.

Bonus video: