Izviđaj o poslovanju Zavoda za udžbenike: Saslušan Marko Jokić

Iz Osnovnog državnog tužilaštva juče su potvrdili da se u slučaju Zavoda za udžbenike vodi izviđaj
286 pregleda 0 komentar(a)
Marko Jokić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Jokić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.10.2013. 15:20h

Bivši predsjednik Upravnog odbora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Marko Jokić saslušan je u petak u Osnovnom državnom tužilaštvu, u okviru izviđaja koji to tužilaštvo vodi o poslovanju Zavoda u protekle tri godine.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva juče su potvrdili da se u slučaju Zavoda za udžbenike vodi izviđaj. Osnovna državna tužiteljka Ljiljana Klikovac kazala je “Vijestima” da je tužilaštvo dobilo izvještaj Državne revizorske institucije na ocjenu i da su nakon pregledanja izvještaja ocijenili da treba da preduzmu određene radnje.

“Prikupljamo dokumentaciju i kad se sve završi ocijenićemo da li propusti koji su navedeni u izvještaju sadrže elemente krivičnog djela ili je to prekršaj. O imenima onih koji su ili koji će biti saslušani, tokom izviđajnog postupka ne mogu govoriti”, rekla je Klikovac.

Jokić juče nije htio da iznosi detalje. On se juče javio na poziv novinara “Vijesti” i nakon što mu je saopšteno zbog čega je pozvan, rekao je da ne čuje ništa. Na pitanje novinara “da li me čujete”, Jokić je odgovorio “ne, ne čujem ništa” i prekinuo vezu. Kasnije je odgovorio na SMS poruku potvrdom da je u petak bio kod tužioca, u svojstvu građanina.

Sredinom avgusta, policajci iz Odjeljenja za privredni kriminal ušli su u Zavod i počeli provjere poslovanja te državne institucije. Novi predsjednik UO Zavoda Srđan Raičević, koji je i sekretar Ministarstva prosvjete, kazao je tada da su inspektori preuzeli dokumentaciju i da rade svoj posao.

Prethodni saziv Upravnog odbora na čelu sa Jokićem smijenjen je na zahtjev ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića nakon što je krajem jula Državna revizorska institucija pronašla niz kršenja zakona kada je u pitanju raspolaganje novcem i gubitak od skoro 700.000 eura tokom prošle godine. Predsjednik Upravnog odbora od 2010. do ljetos bio je Jokić, a članovi Ljubiša Stanković, Vesna Vučurović, Nađa Durković i Aleksandra Hajduković.

Državna revizorska institucija objavila je u julu izvještaj u kojem stoji da je Zavod prošle godine nedomaćinski raspolagao novcem, da finansijski izvještaj obiluje materijalnim greškama, da prikazane aktivnosti i informacije i transakcije nijesu bile u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa važećim propisima, te da se Zavodom nije upravljalo sa dužnom pažnjom.

U izvještaju stoji da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva prošle godine, čiji je direktor Nebojša Dragović, poslovao sa gubitkom od 669,8 hiljada eura, zahvaljujući otpisu zastarjelih udžbenika u iznosu od 465.000 i 127.000 eura većim izdacima za zarade od projektovanih.

Marka Jokića, jednog od važnih aktivista DPS-a koji je, prema informacijama "Vijesti" bio zadužen da koordiniše direktore škola iz DPS-a sa ciljem da što više nastavnika i članova njihovih familija glasa za DPS, Vlada je 2010. godine postavila za prvog profesionalnog predsjednika Upravnog odbora Zavoda za udžbenike.

To je bio predlog Ministarstva prosvjete, a tada već bivši pomoćnik ministra prosvjete bez posla je bio od jeseni 2009. godine, kada je podnio ostavku zbog štrajka đaka u cetinjskoj gimnaziji.

Bonus video: