Benksijev oktobar u Njujorku: Borba fanova i vandala

Iako su ga Benksijevi obožavaoci oborili na zemlju i zvali policiju, uspio je da pobjegne
66 pregleda 1 komentar(a)
Benksi, Foto: Arthostage.com
Benksi, Foto: Arthostage.com
Ažurirano: 21.10.2013. 14:17h

Britanski ulični umjetnik Benksi oktobar provodi u Njujorku gdje svakodnevno oslikava ulice i sprovodi razne akcije u sklopu projekta “Better Out Than In”. Jedan od njegovih posljednjih radova izazvao je pravu bitku između njegovih fanova i rivala.

Nakon što se pojavio crtež u jednoj ulici u Bruklinu, o kojem je Benksi obavijestio na svom Instagram profilu i internetskoj stranici, fanovi ovog misterioznog umjetnika pohrlili su da vide o čemu se radi. O crtežu je obaviješten i vlasnik zgrade na kojoj se grafit pojavio i odmah je krenuo u organizovanje akcije skidanja fasade kako bi sačuvao djelo Benksija i pripremio ga za aukciju, piše Gothamist.com.

Baš u vrijeme kada su Benksijevi obožavaoci fotografisali novi rad, na mjesto je došao vandal i sprejem poprskao crtež. Iako su ga Benksijevi obožavaoci oborili na zemlju i zvali policiju, uspio je da pobjegne.

Nakon toga, kako su imali fotografiju crteža, fanovi su prionuli na posao i alkoholom i maramicama pokušali su da sačuvaju originalnog Benksija. Vlasnik zgrade je angažovao obezbjeđenje koje sada čuva fasadu na kojoj je grafit.

Prije nekoliko dana građani Njujorka bili su svedoci još jedne neobične Benksijeve akcije kada je na ulici napravio “rasprodaju” nekih od svojih umjetničkih kreacija, pa je tako nekoliko srećnih kupaca po cijeni od samo 60 dolara dobilo umjetničke radove koji bi vrlo lako na aukcijama mogli da dostignu cijenu i od nekoliko stotina hiljada dolara.

Bonus video: