Janović: Novčane nagrade direktno sportistima, a ne savezima

„Definisali smo da novčane premije za ostvarene sportske rezultate na najprestižnijim takmičenjima budu jedne od vodećih u regionu i da se, za razliku od prethodnih zakona kada su premije uplaćivane savezima, sada uplaćuju direktno na račun sportiste“, saopštio je Janović
136 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 27.07.2018. 10:54h

Ministarstvo sporta će novčane premije za rezultate na najprestižnijim takmičenjima od sada, umjesto savezima, uplaćivati direktno sportistima, a one će prvi put biti dodjeljivane selektoru i glavnom treneru reprezentacije, najavio je resorni ministar Nikola Janović.

Vlada je, na sinoćnoj sjednici, donijela Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje visine doživotne mjesečne naknade, stipendije, premije, sportske invalidnine, nagrade za sportistu godine i zaslužnog sportskog radnika.

Janović je na konferenciji za novinare rekao da je riječ o obavezi iz novog Zakona o sportu, koji je Skupština donijela krajem juna.

On je naveo da je Ministarstvo pripremilo navedenu Uredbu za nepunih mjesec, iako je za to imalo rok od četiri mjeseca, kako bi sportistima stvorili normativne pretpostavke za vrjednovanje rezultata prema novim kriterijumima.

„Definisali smo da novčane premije za ostvarene sportske rezultate na najprestižnijim takmičenjima budu jedne od vodećih u regionu i da se, za razliku od prethodnih zakona kada su premije uplaćivane savezima, sada uplaćuju direktno na račun sportiste“, saopštio je Janović.

Kako je dodao, premije će se prvi put dodjeljivati i selektoru reprezentacije, ali i glavnom treneru reprezentativca Crne Gore u pojedinačnim sportovima.

Janović je podsjetio da je Crna Gora jedina država u regionu i šire koja je pomjerila starosnu granicu za doživotne naknade na 35 godina, sa ciljem afirmacije već postignutih, ali i motivacije sportista za postizanje novih vrhunskih rezultata.

On je rekao da su brinuli i o mladim sportistima kroz uvođenje statusa perspektivnog sportiste za rezultate ostvarene na svjetskim i evropskim prvenstvima u mlađim kategorijama.

„Dodjelom navedenog statusa mladi sportisti stiču pravo na jednogodišnju stipendiju Ministarstva sporta, što je dokaz da država prepoznaje i vrjednuje njihove rezultate, a ujedno kod njih jača kult pripadnosti crnogorskoj reprezentaciji“, istakao je Janović.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, jedina država u regionu koja posebno vodi računa i o neolimpijskim sportovima kroz nagrađivanje prestižnih rezultata sportista.

Janović je rekao da su prvi put, ovom Uredbom, precizirali da Ministarstvo sporta može da nagradi sportistu godine u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Kako je naveo, značajna novina je zakonska obavezu izbora zaslužnog sportskog radnika, ali i mogućnost nagrađivanja istog.

„Ministarstvo sporta ovakvim pristupom i odnosom prema sportistima iznova potvrđuje da je upravo ključni cilj naših politika prepoznavanje i adekvatno vrednovanje vrhunskih rezultata, koji predstavljaju najbolju promociju Crne Gore u svijetu“, zaključio je Janović.

Bonus video: