Branioci Šaranovića i Koljenšića: Ako su krivi, da im se sudi u Podgorici

Nikola Bojović ubijen je 29. aprila u Beogradu, kada mu je ubica prišao i iz blizine ispalio desetak metaka
70 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2013. 14:19h

Branioci Slobodana Šaranovića (74) i Ratka Koljenšića (36), koji se nalaze u ekstradicionom pritvoru zbog sumnje da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića, saopštili su da nema uslova da ovi budu izručeni Srbiji, zbog vođenja krivičnog postupka.

Advokati Zoran Piperović i Nikola Medojević, kazali su da smatraju da, ukoliko ima dokaza protiv njih, da država Crna Gora treba da zatraži sudske spise iz Srbije, kako bi im se ovdje sudilo.

Odbrana se juče izjašnjavala po pozivu sudije za istragu, nakon što je dostavljena nova dokumentacija iz Srbije.

Medojević, branilac Koljenšića, u izjašnjenju pred sudijom Miroslavom Bašovićem, kazao je da je zahtjev neosnovan.

“U pogledu dva krivična djela za koja se neosnovano sumnjiči moj branjenik, naredbom za sprovođenje istrage je navedeno da su djelimično izvršena na teritoriji Crne Gore. Član 7 Evropske konvencije o ekstradiciji, koji se odnosi na mjesto izvršenja, određuje da zamoljena država, a to je u ovom slučaju Crna Gora, može da odbije izručenje ako je krivično djelo u cjelini ili djelimično izvršeno na njenoj teritoriji. Inače, ova konvencija je potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovor koji po članu 9 Ustava Crne Gore ima primat nad domaćim zakonodavstvom, a neposredno se primjenjuje u slučaju različitih rješenja. S obzirom na to da Ugovor o izručenju između Srbije i Crne Gore određuje u članu 8. - da se neće odobriti izručenje ako je mjesto izvršenja na teritoriji zamoljene države, odnosno po slovu Konvencije, ako je krivično djelo u cjelosti ili djelimično izvršeno na teritoriji zamoljene države, to je potpuno očigledno da se radi o situaciji kada odobrenje izručenja nije pravno moguće, a da država Crna Gora grubo ne povrijedi ugovorne i zakonske obaveze, na štetu sopstvenih državljana. U suprotnom, ovo ne bi bio postupak međunarodne pravne pomoći, nego postupak međunarodne improvizacije i voluntarizma, gdje bi potpisani ugovori bili paravan za samovolju subjekata odlučivanja, a u suštini podsticaj nesigurnosti u međunarodnim razmjerama”, ocijenio je Medojević.

Ratko Koljenšić

Advokati odbrane Šaranovića, Piperović, Danilo Mićović i Vladimir Zrelec, takođe su tražili od Bašovića da u mišljenju navede da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

“U naredbi za istragu i naredbi za proširenje, specijalnog tužilaštva Srbije, navedeno je da je Šaranović izvršio krivično djelo na teritoriji Crne Gore. Član 8 kaže da ukoliko je na teritoriji zamoljene države, izvršeno krivično djelo, zamoljena država Crna Gora odbiće zahtjev države molilje odnosno Srbije. Rekli smo da je to kogentna norma i da se tumačenjem kompletnog ugovora dolazi do zaključka da se taj član mora tumačiti samo onako kako je dat gramatički i da ne postoji ni jedna rezervna varijanta skrivena u bilo kojem članu ugovora”, izjavio je Piperović.

On se pozvao na član 11. ugovora u kojem se navodi da zamoljena država - Crna Gora, ima pravo da zatraži od Srbije kompletan spis ukoliko postoje dokazi i da se Šaranoviću sudi na teritoriji Crne Gore.

“Mislim da će završiti tako da će Republika Srbija morati da dostavi, na traženje države Crne Gore, kompletan sudski spis i da, ako ima osnovane sumnje i ako ima dokaza, ovdje podigne optužnica i da se Slobodanu Šaranoviću bude suđeno na teritoriji Crne Gore”, zaključio je Piperović.

Mišljenje sudije ide na provjeru

Krivičnom vijeću Nakon što sudija za istragu da svoje mišljenje da li su ispunjeni uslovi za izručenje Šaranovića i Koljenšića, sudijsko mišljenje ide na provjeru krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici. Na odluku vijeća, ako je nezadovoljna, odbrana ima pravo žalbe Apelacionom sudu, dok konačnu odluku o izručenju daje ministar pravde.

Zbog ubistva Bojovića, crnogorska policija 24. jula uhapsila je Danilovgrađane Šaranovića i Koljenšića, za koje se vjeruje da su zajedno sa Beograđaninom Milošem Delibašićem, orgnizovali ubistvo brata vođe Zemunskog klana. Srpsko pravosuđe tereti Šaranovića da je naručio ubistvo mlađeg brata Luke Bojovića, kako bi osvetio svog brata Branislava Šaranovića, koji je u oktobru 2009. godine usmrćen u Beogradu.

Nikola Bojović ubijen je 29. aprila u Beogradu, kada mu je ubica prišao i iz blizine ispalio desetak metaka.

Galerija

Bonus video: