Lopovi udarili i na grobnice na Čepurcima

Noćni stražari očigledno su nemoćni, a dodatni problem im predstavlja što groblje nije u potpunosti ograđeno
209 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2013. 14:36h

Drski lopovi ne prezaju ni od krađe na podgoričkom groblju “Čepurci” - krade se sve što se može prodati, a najčešće metalni i mermerni djelovi sa spomenika.

Direktor “Pogrebnih usluga” Slobodan Stanović kazao je da je juče uputio zvaničan dopis ministru unatrašnjih poslova Rašku Konjeviću, u kojem je zatražio da policija sve preduzme kako bi se otkrili počinioci neviđenog vandalizma.

On je istakao da su krađe učestale u posljednja dva mjeseca i da je o tome više puta obavijestio policiju, ali da lopovi nijesu otkriveni.

“Često dolaze ljudi i pitaju šta se dešava... Uputili smo zvaničan dopis ministru, od kojeg smo zatražili da se učini sve kako bi se skrnavljenju grobova stalo na put”, kazao je Stanović “Vijestima”.

On je pobrojao nekoliko porodica čije su grobnice oštećene, a lopovi su tom prilikom krali mermerne krstove i vaze, biste, djelove ograda, čak i slike i ramove...

“To nijesu obične krađe, već teška krivična djela i skrnavljenje spomenika i nepoštovanje duha i tradicije našeg naroda”, ocijenio je Stanović.

Podgoričanin, kojem je sa sinovog groba ukradena bronzana lopta, kazao je juče “Vijestima” da će podnijeti krivičnu prijavu policiji, kako bi se pošasti stalo na put.

“Sa spomenika se skida sve što je metalno, mermerni djelovi, a bojim se da će i slova doći na red... Pokušavam da odbranim i sebe i druge, krajnje je vrijeme da se tome stane na put”, kazao je on.

Noćni stražari očigledno su nemoćni, a dodatni problem im predstavlja što groblje nije u potpunosti ograđeno.

Stanović je istakao da namjeravaju da ga sa svih strana opašu zidom.

“Na groblju u Zagoriču, koje je potpuno ograđeno zidom, već duže vrijeme nije bilo sličnih događaja, što nam je na neki način pokazatelj šta treba uraditi da bi vječne kuće naših sugrađana bile bezbjednije. Groblje na Čepurcima nije ograđeno sa južne strane i planiramo da to uradimo kada se završi projekat ogradnog zida, a nakon toga treba ograditi i parcelu prema Zabjelu. Ako ni to ne bude dovoljno da se lopovi spriječe, postavićemo bodljikavu žicu na zidove”, kazao je Stanović.

Ocijenivši da su lopovi spremni na sve, Stanović je naglasio da će pokušati da obezbijede novac za video-nadzor kako bi se vandalima stalo na put.

Stanović je istakao da na stalnoj meti lopova nijesu samo grobnice, već i imovina preduzeća

Magacin obijen dva puta za nekoliko noći

Stanović je istakao da na stalnoj meti lopova nijesu samo grobnice, već i imovina preduzeća.

“Za samo nekoliko noći, dva puta je obijen magacin. Nedavno su odnesena tri bakarna oluka, a prije toga još dva”, kazao je Stanović. Iz Glavnog grada ranije su ocijenili da su krađe gradske imovine poprimile alarmantne razmjere.

Lopovi širom grada kradu sve što im dođe pod ruku - poklopce, šahtove, instalacije sa mostova, mobilijar..., ali i sijeku drveće iz parkova i šuma.

Galerija

Bonus video: