Pogledajte šta pušenje može da uradi vašem tijelu

Od mrlja na koži zbog slabije cirkulacije, do povećanog rizika od čira na želucu, stranica prikazuje katalog nuspojava i nudi prikaze uznemirujućeg sadržaja
82 pregleda 8 komentar(a)
pušenje, Foto: Tobaccobody.fi
pušenje, Foto: Tobaccobody.fi
Ažurirano: 19.10.2013. 08:48h

Svi znamo da pušenje može uzrokovati rak pluća. Ali jeste li znali da isto tako kod žena može da izazove rast sijedih, rast dlaka na licu, a kod muškaraca inertnu spermu?

Kako bi otišli korak dalje od gnusnih fotografija koje s kutija cigarete "vrište" o razornim posljedicama pušenja, finski ljekari su razvili interaktivnu internet stranicu kako bi naglasili opasnosti po zdravlje uzrokovane pušenjem.

Tobacco Body je nastao u saradnji sa finskim društvom za borbu protiv raka kako bi prikazali štetu koju uzrokuje pušenje.

Od mrlja na koži zbog slabije cirkulacije, do povećanog rizika od čira na želucu, stranica prikazuje katalog nuspojava i nudi prikaze uznemirujućeg sadržaja.

Kod žena pušenje uzrokuje rast nivoa muškog hormona testosterona, što pak može dovesti do povećanog rasta dlaka na licu i rukama.

Ističu da koža pušača izgleda nezdravo zbog hemikalija u dimu cigareta zbog kojeg elastična vlakna u koži lakše pucaju, uslijed čega ona gubi svoju elastičnost.

Takođe, nepušači imaju pet puta manje bora od pušača koji puše kutiju cigareta dnevno zadnjih 25 godina, pušači su podložniji gojenju od nepušača, djevojke pušači u dobi od 16 do 24 godine vrlo vjerovatno su gojazne, pušači imaju dvostruko veći rizik za razvijanje krvnih ugrušaka, te broj spermatozoida kod pušača je znatno niži i oni često imaju lošiji seksualni život.

Kako bi sami pregledali opasnosti, na internet stranici Tobacco Body možete odabrati žensko ili muško tijelo, a zatim određene dijelove tijela.

Bonus video: