Na "lažne" porodilje uzeli 176 hiljada eura

Krivična prijava je podnijeta protiv osnivača firmi „Adrenaline Co“ i „Iruz CG“ Ljubinke Popović (49) i izvršnih direktora Radovana Popovića (26) i M. Popovića (24)
6 komentar(a)
Trudnica, Foto: Guardian
Trudnica, Foto: Guardian
Ažurirano: 19.10.2013. 07:08h

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica, podnijeli su osnovnom državnom tužiocu u Podgorici krivičnu prijavu protiv ovlašćenih osoba u privatnim firmama “Adrenaline co” i “Iruz CG”, zbog sumnje da su tokom posljednje dvije godine prijavili čak 14 porodilja koje, navodno, nikada nijesu ni bile zapošljene u tim firmama.

Krivična prijava je podnijeta protiv osnivača firmi „Adrenaline Co“ i „Iruz CG“ Ljubinke Popović (49) i izvršnih direktora Radovana Popovića (26) i M. Popovića (24) jer se vjeruje da su oni zloupotrebom položaja oštetili podgorički Centar za socijalni rad za oko 176.717 eura.

“Osnovano se sumnja da su oni tokom 2011, 2012. i 2013. godine, nadležnim državnim organima prijavili 14 porodilja kao zaposlene u firmama Adrenaline Co i Iruz CG, iako one nikada nisu bile zaposlene u ovim pravnim licima, na osnovu čega su porodilje ostvarile pravo na isplatu naknade za porodiljsko odsustvo”, piše u saopštenju Uprave policije.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, državnim organima tokom ovog postupka priložili lažnu dokumentaciju o angažovanju ovih osoba - porodilja u svojim preduzećima, koju su predstavili kao validnu, dovodeći i održavajući time u zabludu državne organe zadužene za obračun i refundaciju navedenih naknada.

Uprava policije MUP-a je u krivičnoj prijavi podnijetoj nadležnom tužiocu inicirala pokretanje finansijske istrage protiv osumnjičenih Popovića.

Službenici Centra bezbjednosti Nikšić, nedavno su podnijeli krivičnu prijavu protiv vlasnika firme "Neckom" Nikole Koćala (46), zbog sumnje da je prije odlaska na bolovanje porodiljama iz svoje firme "pumpao" zarade i na taj način, navodno, oštetili tamošnji Centar za socijalni rad za oko 21.000 eura.

Koćalo i firma "Neckom" su to demantovali, tvrdeći da će u postupku dokazati da oni nijesu prekšili zakon.

Policijska akcija, kako piše u saopštenju, usmjerena na otkrivanje i suzbijanje zloupotreba u vezi sa porodiljskim odsustvom se nastavlja. Ovom aktivnošću je, osim ova dva predmeta, obuhvaćen još jedan broj firmi na području nekoliko gradova u Crnoj Gori.

Bonus video: