Odbojkaška liga kreće uz neiskusne sudije

"Zbog veoma teške situacije u kojem se nalazi klupska odbojka, Savez je bio prinuđen da smanji sudijske takse", rekao je „Vijestima” generalni sekretar OSCG Ivan Bošković
206 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2013. 09:34h

Odbojkaška sezona, ipak, kreće na vrijeme, počev od Prve lige za žene. Nejedinstvo u sudijskoj organizaciji „pomoglo” je Odbojkaškom savezu Crne Gore da spasi početak nove sezone, iako je postojao rizik da se start odloži, zbog sporenja djelilaca pravde o visini taksi za narednu sezonu. Ligu će, naime, suditi arbitri koji su prihvatili da rade po umanjenim taksama u odnosu na prethodne sezone.

"Zbog veoma teške situacije u kojem se nalazi klupska odbojka, Savez je bio prinuđen da smanji sudijske takse. Nakon predloga Udruženja odbojkaških sudija Crne Gore (UOSCG) da takse budu 40 eura, Savez je odlučio da to prihvati, od čega će 30 eura plaćati klubovi, a 10 eura Savez. Situacija je takva da su, jednostavno, morali da se prave rezovi, a sve u cilju održavanja takmičenja", rekao je „Vijestima” generalni sekretar OSCG Ivan Bošković.

Podsjećanja radi, klubovi su uoči starta sezone tražili da se smanje dosadašnje takse za sve lige, da za Prvu ligu budu 30 umjesto dosadašnjih 50. Skupština sudija je to odbacila, i pristala da se takse snize na 40 eura, što je Predsjedništvo OSCG na kraju i prihvatilo.

Na sastanku sudija prvih i drugih liga, međutim, većina sudija nije prihvatila to rješenje, zbog čega je start sezone bio doveden u pitanje.

Da li je ovime, zaista, spasena i klupska odbojka, ili se pak nastavlja urušavanje tog sporta (prošle sezone su ukinuli delegate i linijske sudijske za ligaški dio prvenstva), pokazaće vrijeme.

Tek, ako se nešto u međuvremenu ne promijeni u sudijskoj organizaciji, mečeve u predstojećoj sezoni će suditi i neiskusne sudije, dojučerašnji linijski arbitri i zapisničari. Ako su pojedinci i neki klubovi žalili na suđenje u prethodnim sezonama, šta onda možemo očekivati u narednom periodu...

"Sudije koje su prihvatile da sude dokazale su da im je zaista stalo da pomognu u ovoj teškoj situaciji. Zahvalio bih se, takođe, predsjedniku UOSCG Veselinu Đukoviću što je imao razumijevanja i što smo uspjeli da nađemo rješenje. O sudijama koji su odbili da sude ne bih komentarisao, o njima će raspravljati UOSCG", dodao je Bošković.

„Vijesti” su već objavile da se u četvrtak na sastanku sudija četvoro arbitara (internacionalci Sonja Simonovska i Slobodan Kovačević, te Milorad Delić i Miloš Jovanović) odlučilo da pristane da u predstojećoj sezoni dijeli pravdu po sniženim taksama, dok je većina (Dragana Vučinić, Branimir Janjević, Vladimir Vujošević, Irena Lečić, Milana Vukčević, Nikola Plamenac, Branko i Sava Batizić, Petar Jocović, Predrag Beljkaš) bila protiv.

Pored Simonovske, Kovačevića, Delića i Jovanovića, na listi sudija za predstojeću sezonu nalaze se i nova imena - Bojana Dragnić, Tijana Džogaz, Jelena Mitrović, Milica Mandić, Anđela Rajković i Jelena Tošić.

Tu su i zapisničari Vasilisa Brnjada, Ivana Šćepanović, Marina Jovović, Gordana Posuka, Natalija Veljković, Sanja Šljukić, Anđela Đuković, Nevena Ječmenović, Slobodanka Škerović i Tanja Ivanović.

Što se Prve ženske lige tiče, titulu brani Luka Bar, koja je, uz Budućnost Zetatrans, i dalje glavni kandidat za domaće trofeje.

Prvo kolo

Danas

Galeb - Rudar (18)

Budućnost - Nikšić (19.30)

Gimnazijalac - Morača (18)

Odloženo

Budva - Luka Bar (30. oktobar)

Bonus video: