U BARU OTVORENA IZLOŽBA

Dimitrijev "Eros, krv i svetost"

Izložba obuhvata dvadesetak radova oblikovanih različitim umjetničkim medijima, i slikarskim tehnikama inače svojstvenim za Popovića, koji je jedan od najcjenjenijih slikara sa naših prostora. „Eros, krv i svetost“ su sublimirani naziv pojedinačnih ciklusa posvećenih poznatih ženskih likova iz Biblije- Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, čije je likove Popović interpretirao na moderan likovni način
106 pregleda 0 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: Radomir Petrić
Dimitrije Popović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.04.2019. 00:07h

Postavka umjetničkih radova Dimitrija Popovića, pod nazivom „Eros, krv i svetost“ može se vidjeti u Dvorcu kralja Nikole u Baru, nakon što je otvorena preksinoć, u okviru likovnog programa 31. „Barskog ljetopisa“. Izložbu je, tradicionalno, otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa festivala.

Izložba obuhvata dvadesetak radova oblikovanih različitim umjetničkim medijima, i slikarskim tehnikama inače svojstvenim za Popovića, koji je jedan od najcjenjenijih slikara sa naših prostora. „Eros, krv i svetost“ su sublimirani naziv pojedinačnih ciklusa posvećenih poznatih ženskih likova iz Biblije- Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, čije je likove Popović interpretirao na moderan likovni način.

“Te tri odrednice - eros, krv i svetost, bitno određuju karaktere te tri biblijske žene. Na ovim slikama rađena je svaka na svoj, zanimljiv način u kojemu se erotizam, senzualnost i mistificizam pojavljuje prema karakteru lika kojega obrađujem. Međutim, da se publika ne bi osjetila zbunjeno ili šokirano nužno je da se poznaje tema, da se zna originalni biblijski tekst koji je bio izvor za jednu modernu likovnu interpretaciju. Dakle, na tim slikama ništa nije šokantno da bi se proizveo efekat kod publike, već se radi o modernom pristupu staroj temi sa svim značajkama koje ta tema nosi”, objasnio je Popović.

Žena sa Dimitrijeve slike, žena Biblije, u sebi sublimira različite metafizičke ideje i simboličkeodrednice koje korespondiraju sa ženom današnjice, čija je suština i dalje bliska ženi iz biblijskog teksta.

“Dimitrije Popović nam svoje suštinske teme donosi majstorskom egzekucijom, lucidnom elegancijom umjetničkog, slikarskog spektakla, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim”, stav je Anastazije Miranović, usaglašen sa ostatkom kritike njegovog rada.

Postavka Popovićevih radova može se obići u Dvorcu do 8. avgusta kada će na istom mjestu biti otvorena izložba slika Milke Vujović.