Slike Draga Dedića u Nikšiću: Interpretator svijeta

Dedićeve slike, prema Vukovićevim riječima, lirski nas nose i potvrđuju konstataciju da umjetnik danas nije majstor, kao što je nekada bio
107 pregleda 0 komentar(a)
Drago Dedić, Nenad Vuković, Foto: Svetlana Mandić
Drago Dedić, Nenad Vuković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.10.2013. 08:26h

“Slikar se mijenja kao muzika ili ton boje. Vrlo često mi se događa da dok stvaram neki rad čini mi se da sam tu sliku radio mnogo godina ranije, ili pak da nije dovršena”, kazao je poznati slikar Drago Dedić na otvaranju izložbe njegovih radova u galeriji “Nikola I” u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću.

Na izložbi, koju je otvorio akademik Nenad Vuković, a organizovao nikšićki Centar za kulturu, predstavljeno je 40 ulja na platnu od kojih su pojedina nastala u Budvi a dio u Parizu, gradu gdje Dedić već decenijama živi i stvara.

“Posmatrač Dedićevog stvaralaštva prvo što mora osjetiti je tajanstveni sklad boja, koji duboko probija u našu čulnost. Pred njegovim slikama posmatrač se osjeća kao pred vitražima velikih majstora, jer svjetlost koja probija s druge strane ozareno djeluje na sklad tajanstvenosti kojom nam Dedić govori nešto iskonski bitno”, kazao je Vuković.

Dedićeve slike, prema Vukovićevim riječima, lirski nas nose i potvrđuju konstataciju da umjetnik danas nije majstor, kao što je nekada bio, već interpretator svijeta, neko ko pokušava da odgovori na osnovna pitanja i traži objašnjenja za niz sumnji i paradoksa savremene stvarnosti.

“Dok smo pred Dedićevim slikama, dok ih nosimo i dok nas prate i nenapuštaju, osjećamo iskrenost, želju da smo sa njim. On nameće situacije iz kojih nema bježanja. Još 1980. godine u Parizu je zapisano - Čovječanstvo je prema Dediću nevinost, mirno razumijvanje, a ne naivnost”, kazao je Vuković.

Dedić, koji se prvi put likovnoj publici predstavio 1973. godine na grupnoj izložbi u galeriji “Lambert“ u centru Pariza na ostrvu Sen Lui, priznaje da njegovi radovi govore o njemu – njegovom raspoloženju, rasijanosti, nesporazumu sa sobom.

“Posljednjih godina moj istraživački rad se svodi na misao o mom porijeklu, odakle sam, ko sam, odakle su došli moji preci, gdje idem, gdje se završava taj put. To mi je preokupacija”, kazao je slikar koji je do sada imao 34 samostalne i preko 300 kolektivnih izložbi u Francuskoj i inostranstvu.

Dedić, čija djela se nalaze u mnogobrojnim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta, dobitnik je većeg broja nagrada.

Član je “Maison des Artistes“ i Udruženja likovnih umujetnika Crne Gore, a duži period je član organizacinih komiteta “Salon d’Automne“ i “Figuration Critique“.

U ime domaćina posjetioce izložbe pozdravio je mr Peko Nikčević, direktor Centar za kulturu, koji je najavio još likovnih dešavanja u predstojećem periodu.

Bonus video: