Autentični put

Veče u Perastu: O poeziji Sretena Perovića

“Stvaralačka individualnost i stvaralačka hrabrost su ono što Perovića određuje savremenim i vanvremenim”, poručila je Vojvodić u pismu
55 pregleda 0 komentar(a)
Veče Sretena Perovića, Foto: Ivana Komnenić
Veče Sretena Perovića, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 18.10.2013. 15:28h

“Obimno stvaralačko djelo i društveno angažovanje Sretena Perovića zaslužuju naše visoko uvažavanje i nastojanje da sa više aspekata osvijetlimo taj izuzetan kreativni i životni put, čemu će, nadam se, doprinijeti i ovo veče”, kazala je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, otvarajući veče posvećenu akademiku Peroviću u Muzeju grada Perasta, u organizaciji OJU “Muzeji“ Kotor.

Podsjećajući da je prošle godine obilježio dva značajna datuma, 80 godina života i 60 godina od objavljivanja prve poetske zbirke, Ćatović je istakla da akademika Perovića smatra “ne samo značajnim stvaraocem koji je doprinio afirmaciji crnogorske književnosti, jezika i kulture, već i primjerom građanske hrabrosti i društvenog angažovanja u afirmaciji Crne Gore na unutrašnjem i međunarodnom planu”.

“Perović je na raznim poljima svog djelovanja u Crnoj Gori obilježio period od druge polovine XX vijeka do danas. Kao pjesnik sa dvadesetak zbirki, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar i istoričar, teatrolog, kulturolog, prevodilac petnaestak zbirki makedonske poezije, antologičar i publicista”, navela je između ostalog Ćatović.

U okviru večeri govorila je i Vesna Vičević, a pročitano je i pismo rediteljke Radmile Vojvodić u kojem se kaže da je “Sreten Perović gradio autentični umjetnički put i tako postao jedan od međaša crnogorske književno stvaralačke uvjerljivosti XX vijeka”.

“Stvaralačka individualnost i stvaralačka hrabrost su ono što Perovića određuje savremenim i vanvremenim”, poručila je Vojvodić u pismu.

Pozdravivši brojne ljubitelje njegove poezije u Perastu, Sreten Perović je kazao da je za ovaj grad vezan i saradnjom koja je postojala između njega i don Gracije Brajkovića i dr Miloša Miloševića.

“Don Gracija mi je posebno ostao u sjećanju kao najplemenitije duhovno stvorenje koje sam upoznao. Ne samo zbog njegove visoke kulture, nego i prije svega zbog ljudske oplemenjenosti i duše.

A ta duša nije mogla postojati a da nema temeljne osnove u ovom gradu, ambijentu, oplemenjenoj prirodi koju zaista cijene ne samo pjesnici već i putnici namjernici iz svih krajeva svijeta. Lično mislim da će ona sve više dobijati u značaju u ovoj našoj maloj ali ponosnoj državi, koja jeste uzor po mnogo čemu, nekad i u negativnom smislu, ali koja ne može da istrpi zaborav, jer on zaista nije vezan ni za ove krajeve primorske ni za one planinske“, kazao je Perović.

Zadovoljan zbog prisustva brojnih pripadnica ljepšeg pola u publici, kaže da je jedan od onih koji smatraju da Crnu Goru nisu spasili Crnogroci već Crnogorke u građanskom smislu. Dodaje da ne pamti uvrede, nepravde i da je nikakav osvetnik, iako je u nekim periodima imao nimalo lak život.

“I pored svega ne bih puno toga mijenjao, a posebno ne prijatelje i dobre ljude. Loše je prolazno, a dobro ostaje da se pamti i to radimo i ove godine kada proslavljamo dvjestogodišnjicu Njegoševog rođenja“, kazao je Perović.

Stihove Perovića govorile su glumice Dragica Tomas i Žana Gardašević.

Preporučujemo za Vas