Elenor Katon najmlađa dobitnica Bukera

“Moraću da kupim novu torbu pošto stara nije dovoljno velika za moju knjigu”, našalila se Katon
80 pregleda 0 komentar(a)
Elenor Katon, Foto: Beta/AP
Elenor Katon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.10.2013. 15:19h

Novozelandska književnica Elenor Katon (28) dobila je Bukerovu nagradu za fikciju, za roman “The Luminaries”, i time postala najmlađi laureat u 45 godina dugoj istoriji prestižnog priznanja. Dvadesetosmogodišnja književnica nagrađena je za roman čija se radnja dešava u XIX vijeku, na Novom Zelandu tokom zlatne groznice, prenosi Rojters. Katon je ujedno i tek drugi dobitnik Bukerove nagrade sa Novog Zelanda.

“Moraću da kupim novu torbu pošto stara nije dovoljno velika za moju knjigu”, našalila se Katon na konferenciji za novinare, aludirajući na 848 strana svog romana.

Predsjedavajući žirija Robert Mekfarlejn opisao je drugi roman Katonove kao divan i vrlo inteligentan.

“'The Luminaries' je fantastičan roman: strašan u svojoj strukturnoj složenosti, stilom pripovijedanja neodoljivo privlači čitaoca i magičan je u prikazu svijeta zlata i pohlepe. Zrelost Elenor Katon je očigledna u svakoj rečenici, u ritmu i uravnoteženosti. To je roman nevjerovatne kontrole”, rekao je Mekfarlejn.

“Kada pišete roman ne znate kuda vas vodi do samog kraja. Kada sam bila blizu kraja imala sam utisak da će se pisanje odužiti, ali onda je stigao dokaz u vidu štampane knjige i odahnula sam”, prokomentarisala je Katon, kojoj je Bukerovu nagradu, koja se dodjeljuje za djelo objavljeno na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji, Irskoj i zemljama Komonvelta i iznosi 50.000 funti (79.800 dolara), uručila Kamila, vojvotkinja od Kornvola, supruga princa Čarlsa, na večeri u Gildholu.

Bonus video: