Pinjatić osuo po DPS: Ponašali se licemjerno

"U ovom sudskom postupku je sve funkcionisalo kao jedan dobro uštimovani orkestar, ali suđenje nije muzika"
39 komentar(a)
Đorđe Pinjatić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Đorđe Pinjatić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.10.2013. 15:04h

"Ovaj proces je teledirigovan, režiran i u potpunosti kontrolisan. Ovaj proces je potpuno nedemokratičan i obilježen apsolutnim kršenjem ljudskih prava optuženih. Da li pravo služi građanima ili su građani tu da budu „topovsko meso“ pravosuđa. Ne vidim kako takvo pravosuđe može služiti građanima sa tolikim kvantitetom kršenja ljudskih prava od samog momenta hapšenja do boravka u pritvoru", izjavio je danas Đorđe Pinjatić u Višem sudu u Podgorici pred sudijom Valentinom Pavličić.

"U ovom sudskom postupku je sve funkcionisalo kao jedan dobro uštimovani orkestar, ali suđenje nije muzika. Na svojoj koži sam dobro to osjetio kao i činjenicu da naše pravosuđe ima i četvrti stub organizovano klevetničko djelovanje čiji je zadatak da se putem javne riječi podriva lični, profesionalni i moralni ugled optuženih. To ne mora da utiče na presudu, ali itekako utiče na lični utisak javnosti i suda.

Podsjetiću na riječi mog predsjednika Parlamenta Krivokapića, upućen nama mladima da se treba plašiti zakona, bili krivi ili ne. Smatram da se zakon treba poštovati, a ne da se plašimo. Mislio sam da čovjek nije u pravu jer sam u to vrijeme još uvijek bio ubijeđen da zakon treba poštovati, a ne bojati ga se, ali na svojoj koži sam se uvjerio da su to bile potpuno osnovane tvrdnje, kazao je Pinjatić.

"Razočaran sam u stav svoje partije - Demokratske partije socijalista (DPS), kako su se odnosili prema nama uglednim ljudima iz DPS-a, te odsustvo volje koje je prisutno da iskažu svoje mišljenje za ono što je bilo vidljivo golim okom koliko su kršena ljudska prava u ovom našem slučaju.

Da ni jednom reakcijom DPS nije ni pokušao osvrnuti, ni prokomentarisati, da se spriječi drastično kršenje ljudskih prava u ovom procesu. Bilo mi je čudno da kolege iz opozicionih partija idu na suđenja svojih uglednih članova, iz razloga da se uvjere da li je njihov član zaista kriv. Nikoga iz moje partije nije se interesovao šta se dešava. Jesmo li postali beznačajni ili je nešto drugo po srijedi – mislim da je drugo po srijedi.

Strašno me zaboljelo kada sam gledajući Skupštinu Crne Gore čuo od Vrhovng državnog tužioca izjavu: “ za mene su slučaj Šarić, Kalić i Zavala potpuno isto“. Niko od mojih nekadašnjih kolega iz DPS-a nije našao za shodno da pita; da li je ljudi baš tako?“

Branili su me najoštriji kritičari iz opzicije od mojih iz DPS-a. Osjećam se prodatim i odbačenim, ali u pokušaju da budem uništen, ali to još nisam. Da li su oni iz DPS-a sjedjeli sa mnom u poslaničku klupu kao članom organizovanog kriminala. Ja ne bih sjedio sa takvim čovjekom, ili je u pitanju teško licemjerje. Ja ne bih sjeo da popijem kafu sa takvim", rekao je između ostalog u odbrani Pinjatić.

Bonus video: