Veljović novi stari šef policije

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković ocijenila je da je kandidatura Veljovića ogroman korak unazad i da je riječ, najblaže rečeno, o kontroverznom kandidatu koji je optuživan za teška krivična djela, uključujući i korupciju
394 pregleda 28 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.07.2018. 10:01h

Novi šef policije biće aktuelni sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović.

Vlada je juče jednoglasno podržala imenovanje Veljovića za direktora policije nakon što ga je predložio ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Premijer, potpredsjednici i predstavnici svih koalicionih partnera izrazili su punu podršku kandidatu ističući njegovu stručnost, iskustvo, rezultate, dokazane sposobnosti i odanost državi”, saopšteno je juče iz Vlade.

Na Tviter nalogu Vlade objavljeno je da je premijer Duško Marković rekao da Vladu karakteriše potreba da mijenja i unapređuje stvari, ne čuvajući sopstveni politički komfor.

Potpredsjednik Rafet Husović kazao je da Veljović ima sposobnosti koje ga preporučuju, dok je potpredsjednik i ministar pravde Zoran Pažin kazao: “Dobićemo mogućnost da se ozbiljnije nosimo sa problemima”.

JWPlayer video mesto

Potpredsjednik Milutin Simović rekao je da se raduje što je ministar “izašao sa ovim kandidatom”.

Ministar prosvjete Damir Šehović ocjenio je da se Nuhodžić “nije opredijelio za lakše nego za bolje rješenje”, dok je ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao: “Imam potrebu da podržim predlog i kao građanin jer sam devedesetih dijelio sudbinu Pljevalja sa Veljovićem”.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da “neće biti lak posao, ali Veljović to može”.

Kako se navodi na vladinomTviter nalogu, ministarka bez portfelja Marija Vučinović kazala je da Veljović ima njenu podršku jer “treba izaći iz ovakvog stanja”.

Za razliku od njih, iz dijela civilnog sektora i opozicije su ranije ocijenili da je povratak Veljovića na mjesto šefa policije korak unazad u reformi bezbjednosnog sektora, a da će se imenovanju partijskog vojnika najviše radovati kriminalci.

“Veljovićevo imenovanje predstavljaće slom sistema odgovornosti u kojem je lojalnost vladajućim političkim strukturama dovoljna da se sve afere izbrišu iz biografije”, ocijenio je ranije Stevo Muk iz Instituta alternativa.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković ocijenila je da je kandidatura Veljovića ogroman korak unazad i da je riječ, najblaže rečeno, o kontroverznom kandidatu koji je optuživan za teška krivična djela, uključujući i korupciju:

“Nijedno od tih djela nije na ozbiljan način istraženo i u nijednom od tih slučajeva tužilaštvo nije učinilo apsolutno ništa da utvrdi na koji način je Veljović stekao ozbiljnu imovinu, odnosno na koji način je zahvaljujući njegovim odlukama otuđena vrijedna državna imovina”.

Velizar Kaluđerović iz Demokratske Crne Gore rekao je da nema dileme da su Milo Đukanović i Marković zaigrali na opasnu kartu nesaradnje policije i tužilaštva: “Čemu bi se, uz njih, radovali još samo kriminalci”.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović nazvao je klasičnim ruganjem predlog da Veljović bude na čelu policije, sa stanovišta vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i ubistava na ulicama...

Iako je ranije govorio da neće ponovo konkurisati, Veljović se jedini prijavio za direktora crnogorske policije.

Vlada bira šefa policije na predlog ministra unutrašnjih poslova, pa je od Veljovićevog kuma i premijera Duška Markovića na neki način zavisilo da li će biti izabran.

Veljović je deset godina bio šef Specijalne antiterorističke jedinice (1995-2005) i šest godina direktor policije (2005-2011).

Za Veljovićevo ime su se vezivale mnoge afere.

Tužilaštvo je u slučaju “Limenka” konstatovalo da je bilo elemenata odgovornosti Veljovića, uprkos tome što je predmet okončan zastarom. Veljović je potpisao ugovor sa bratom predsjednika države Acom

Đukanovićem, koji je kasnije građane koštao preko 10 miliona eura.

Nakon “Limenke”, Veljović je bio i jedan od aktera čuvene afere “Listing”, kada su u medijima objavljeni falsifikovani telefonski listinzi odbjeglog narkobosa Darka Šarića, prema kojima su sa njim razgovarali tadašnji premijer Igor Lukšić i ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

Veljović je nakon toga iz policije sklonjen u kabinet tadašnjeg šefa države Filipa Vujanovića, na dužnost savjetnika.

Dok je obavljao tu funkciju, Veljović je bio akter i afere Zlatica - uoči lokalnih izbora u Mojkovcu 2014. godine, u kampu SAJ-a na Zlatici okupio je brojne policijske starješine i, kako je više izvora tada potvrdilo, tražio da se uoči glasanja angažuju za potrebe DPS-a. On je to negirao.

Dok je bio na čelu SAJ-a, Veljovićevo ime je povezivano sa “crnim trojkama” - batinašima političkih neistomišljenika vlasti.

Na čelu policije bio je i u vrijeme prebijanja mnogih crnogorskih novinara i uništavanja njihove imovine, pa i neposredno nakon ubistva vlasnika “Dana” Duška Jovanovića.

Za vrijeme njegovog mandata ubijen je Srđan Vojičić, a teško povrijeđen pisac Jevrem Brković.

Godinu kasnije napadnut je i teško povrijeđen direktor “Vijesti” Željko Ivanović.

Nekoliko mjeseci kasnije u Baru, brutalno je pretučen novinar Mladen Stojović. Prije toga, sačekuša je organizovana i za njegovog kolegu Tufika Softića...

Avgusta 2009. sačekuša - gradonačelnik Miomir Mugoša sa svitom pretukao je urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića. Veljović je bio na čelu policije tokom skandalozne istrage tokom koje je sakriven pištolj Mugošinog sina...

Veljović je najprije tvrdio da je to običan ulični incident...

Učestala paljenja vozila “Vijesti” nazivao je izolovanim incidentima...

Kada je novinarka Olivera Lakić počela da dobija prijetnje smrću zbog serije tekstova o fabrici duvana u Mojkovcu, Veljovićev menadžement je učinio sve da stvar zataška i da one koji su joj prijetili abolira krivice...

Nakon što je pretučena 2012. godine, Lakićeva je javno optužila Veljovića da stoji iza prijetnji i napada na nju, što je on u tužilaštvu negirao...

DF je optužio Veljovića da je oktobra 2015. komandovao kriminalnim grupama koji su izazvali nerede na njihovom protestu u Podgorici...

Torturu su za to vrijeme preživjeli i brojni aktivisti iz nevladinog sektora, građani...

Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske i doktorirao na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu.

Vojnu karijeru započeo je kao oficir Jugoslovenske narodne armije, a od 1992. je u crnogorskoj policiji.

Intervju sa Veljovićem ministar obavio prekjuče van radnog vremena

Veljović je kao kandidat za šefa policije intervjuisan prekjuče u 16 časova u Upravi za kadrove.

Iz Instituta alternativa su juče na svom Fejsbuk profilu postavili pitanje zašto je Veljović intervjuisan nakon radnog vremena.

Veljović je, piše u zapisniku, u razgovoru s ministrom ukazao više puta na svoje dugogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u policiji.

Rekao je i da je za sve aktivnosti u policiji neophodan timski rad i povjerenje.

Posebno se osvrnuo na značaj Forenzičkog centra, Operativnog centra, stabilan javni red i mir, bezbjednost saobraćaja, organizovani kriminal, terorizam...

Ukazao je i na značaj saradnje policije i tužilaštva, ali i na značaj odnosa policije prema građanima, “uz strogo poštovanje ljudskih prava i sloboda”.

Govoreći o saradnji s medijima, naveo je da njegov manir nije da vodi svakodnevnu prepisku sa novinarima, već da daje konkretne i jasne informacije.

“Da je potrebno uložiti sve napore, afirmisati ono što su pozitivne strane i kvaliteti, a s druge strane prihvatiti primjedbe i kritike i raditi na njihovom prevazilaženju”, piše u zapisniku sa intervjua.

Odbor za odbranu i bezbjednost podržao predlog

Odbor za odbranu i bezbjednost jednoglasno je podržao predlog da Veselin Veljović bude izabran za direktora Uprave policije.

Za predlog glasalo je šest članova Odbora iz Demokratske partije socijalista i jedan poslanika Socijaldemokrata.

Vlada je u četvrtak jednoglasno podržala predlog monistra unutrašnjih poslova Mevladina Nuhodžića da Veljović bude izabran na tu funkciju.

Veljović je bio jedini kandidat koji se javio na konkursu za izbor direktora Uprave policije.

Nakon ostavke Slavka Stojanovića, tu funkciju je kao vršilac dužnosti obavljao Vesko Damjanović.

Bonus video: