Izložba britanskih umjetnika u Perjaničkom domu i dvorcu Petrovića

Izložene radove publika može pogledati u narednih 15 dana...
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 08:49h

Izložba "Kule u vazduhu” britanskih umjetnika Karolajn Keri i Džima Veba biće otvorena večeras u 19 časova u Perjaničkom domu i dvorcu Petrovića. Izložbu čine slike na papiru i platnu Karolajn Keri koje će biti izložene u dvorcu, i instalacije Džima Veba i Karolajn Keri sa upotrebom lasera i oslikanog pleksiglasa.

Keri i Veb napravili su instalaciju koja kombinuje medij slikarstva sa laserskom svjetlošću, a uPerjaničkom domu u Podgorici simuliraće jezero i vodopad tamnoplave boje u koji će publika moći da "uroni" prolaskom kroz talase laserskog svjetla.

"Instalacija je dizajnirana tako da otvori senzibilitet ka potpuno novom području vizuelne svijesti, postajući zanimljiva za sve uzraste, od ljubitelja umjetnosti i studentata tehnologije do djece koja će uživati u maglovitoj rijeci nastaloj kao rezultat igre svjetlosti i boje", najavila je Ljiljana Karadžić iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Karolajn Keri i Džim Veb sarađuju već četiri godine, a projekat "Kule u vazduhu" još jedna je nadgradnja njihovog tehnološkog i umjetničkog partnerstva. Do sada su se uspješno predstavili instalacijama "Horizont" u Londonu 2009. i "Cloudy River" za Studio 106 Art Gallery 2012.

Povodom svojih posljednjih radova Karolajn Keri ističe da se zasnivaju na formalnim likovnim vrijednostima i suprotnosti slobodnom lirskom slikarstvu, pri čemu stvarni prostor postaje važan element čije uvođenje označava novi razvojni trenutak.

"Instalacija „Kule u vazduhu“ je istovremeno prostorna, u smislu da se možete kretati oko nje, i likovna u smislu sveukupne kompozicije. Ona kombinuje tradicionalnu umjetnost slikanja sa modernom tehnologijom laserskog svjetla. Kombinovanjem elemenata instalacije (slike, svjetlost, boje i dim) stvara se gotovo duhovna atmosfera”, zapisala je Keri u tekstu objavljenom u katalogu za izložbu “Kule u vazduhu”.

“Kaže se da Umjetnost teži sferi muzike. Zbog toga me interesuje prednost vizuelnog prizora i kako se muzika može opisati u terminima forme i boje”, zapisala je Keri.

Džim Veb od 1977. godine radi sa laserima, a njegove radove često je koristilo Odjeljenje za vizuelne efekte BBC-a za savremene programe poput “Horizons” i QED, kao za naučno-fantastične serije, edukativne i igrane programe.

“Mi smo od svjetlosti – što više cijenimo svjetlost u njenom najsirovijem obliku to više cijenimo život”, zapisao je Veb

“Bavio sam se i redizajniranjem mehanizovano-humanog interfejsa kompjuterizovanog kontrolora skenera kako bih osposobio sistem da pruža kontrolu laserskih zraka u realnom vremenu. Ovo omogućava više prirodne kontrole nad prezentacijom tako da se postiže istinska predstava uživo. Takođe sam postavio niz instalacija u raznim sredinama - od događaja do galerija pa do šuma u Velikoj Britaniji i u inostranstvu”, zapisao je Veb u svom tekstu za katalog.

Veb se trenutno bavi redefinisanjem javne vizuelne percepcije lasera kroz upotrebu tehnika koje do sada nisu korišćene, a sa umjetnicom Karolajn Keri istražuje inovativne načine upotrebe laserskog svjetla u stvaranju umjetničkih instalacija.

“Mi smo od svjetlosti – što više cijenimo svjetlost u njenom najsirovijem obliku to više cijenimo život”, zapisao je Veb.

CSUCG i britanska galerija

Izložbu “Kule u vazduhu” Centar savremene umjetnost Crne Gore organizuje u saradnji sa britanskom neprofitnom galerijom “Studio 106 Art Gallery”, a cilj njihovog prvog zajedničkog projekta je predstavljanje inovativne savremene umjetnosti publici u Crnoj Gori.

Izložbu će otvoriti Lindon Rednedž, zamjenik ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori, a izložene radove publika može pogledati u narednih 15 dana. Tokom trajanja izložbe biće organizovane kreativne radionice sa djecom i studentima kao i razgovor sa Karolajn Keri i Džimom Vebom u okviru ciklusa „Artist talk“.

Bonus video: