Rusija: Uhapšen emigrant iz Azerbejdžana, osumnjičen za ubistvo mladića

U Moskvi su pojačane mjere bezbjednosti kako bi se spriječili novi nasilni protesti ruskih nacionalista zbog ubistva 25-godišnjeg Rusa
0 komentar(a)
Orhan Zejnalov, Foto: Reuters
Orhan Zejnalov, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2013. 20:14h

Ruska policija danas je uhapsila radnika migranta osumnjičenog da je ubio jednog Rusa i pojačala mjere bezbjednosti u Moskvi da bi spriječila ponavljanje rasnih nemira koje je izazvala smrt mladog Moskovljanina.

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su emigrante iz bivših sovjetskih republika centralne Azije i Kavkaza na visoki rizik od nasilja pošto su mase muslimana slavile islamski praznik Kurban bajram.

Policija je saopštila da je uhapšen Orhan Zejnalov, iz većinski muslimanskog Azerbejdžana, koji je osumnjičen da je nasmrt izbo 25-godišnjeg Jegora Ščerbakova pred njegovom djevojkom dok su se vraćali kući u četvrtak uveče. On je izboden nakon prepirke sa napadačem koji je navodno uvrijedio njegovu djevojku, Kseniju Popovu.

Ovo ubistvo je pokrenulo rasne nerede na mjestu gdje je napadnut Ščerbakov, najgore koje su se u posljednje tri godine desili u Rusiji. U Moskvi su proključale tenzije između razočarane ruske omladine i radnika migranata iz većinski muslimanskih bivših sovjetskih republika.

Policija je saopštila da se Zejnalov opirao specijalnim snagama kada su pokušali da ga privedu u Kolomni, malom mjestu izvan Moskve. Zejlanov je navodno označen kao osumnjičeni pošto su ga njegovi cimeri prepoznali sa fotografija objavljenih u medijima. On je radio kod ujaka, vlasnika piljare, kao vozač. Osam njegovih rođaka uhapšeno je u Moskvi tokom potrage za bjeguncem.

Ispred glavne moskovske džamije, policija je postavila barijere i detektore metala da bi kontrolisala priliv ljudi. Masovnoj molitvi ispred glavne moskovske džamije juče je prisustvovalo oko 103.000 vjernika, kazala je policija za ruske medije. Ni na tom, ni na sličnim skupovima širom Moskve nije bilo incidenata.

Stotine demonstranata su uhapšene nakon nereda u nedjelju u kojima su demolirali radnje u okrugu Birijuljovo u kojima većinom rade emigranti i uzvikivali nacionalističke slogane, poput „Rusija Rusima“. Najmanje 1.200 osoba je privedeno tokom potrage za osumnjičenim ilegalnim emigrantima u Birijuljovu, što pokazuje odlučnost policije da Moskovljanima pokaže da slučaj uzima veoma ozbiljno i da će se oštro obračunati sa radom na crno. U očitom pokušaju da umiri stanovništvo, moskovski šef policije otpustio je danas visokog policijskog zvaničnikau Birijuljovu, Genadija Kaverina.

Mnogi stanovnici prijestonice se bune protiv emigranata, a neki Rusi pozivaju vladu da za njih uvede obavezne vize. Ruski sajt lenta.ru navodi da u Rusiji ilegalno radi oko 10 miliona emigranata, dok ih je oko 3 miliona legalno zaposleno.

Bonus video: