riba ili slanina

Jedući neke namirnice muškarci umanjuju šanse da postanu očevi

"Utvrdili smo da unos prerađenog mesa smanjuje kvalitet spermatozoida, a riba je podiže", rekla je voditeljka istraživanja, dr. Mirjam Afeiče
78 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 17:44h

Čak i pola porcije prerađenog mesa, poput slanine ili male kobasice, može značajno da našteti kvalitetu sperme, piše MailOnline. Muškarci koji žele da povećaju šanse da postanu roditelji trebalo bi da umjesto mesa jedu ribu poput bakalara, jer on ima izuzetan uticaj na plodnost.

Ova su otkrića novi prilog dokazima da životni stil utiče na plodnost te da pušenje, alkohol i stres imaju štetan efekat, a vježbanje i zdrava prehrana pojačavaju šanse za roditeljstvo. Stručnjaci još ne objašnjavaju zašto određena hrana može da škodi ili osnaži plodnost, ali se vjeruje da crveno meso sadrži visok nivo pesticida i drugih tvari koje ometaju hormone. Bijela riba je pak bogata cinkom za koji se vjeruje da poboljšava plodnost.

Naučnici sa Harvarda uporedili su u studiji prehrambene navike 156 muškaraca koji su sa svojim partnerkama bili na tretmanu vleštačke oplodnje. Muškarci koji su konzumirali samo pola porcije prerađenog mesa dnevno imali su samo 5,5 odsto 'normalno' oblikovanih spermatozoida, u odnosu na 7,2 odsto onih koji su jeli manje prerađenog mesa. Muškarci koji su jeli bijelu ribu barem svaki drugi dan - ili pola porcije dnevno - imali su daleko bolji kvalitet sperme od onih koji su je jeli rijetko.

"Utvrdili smo da unos prerađenog mesa smanjuje kvalitet spermatozoida, a riba je podiže", rekla je voditeljka istraživanja, dr. Mirjam Afeiče.

Ali dr Alan Pasi, predsjednik Britanskog društva za fertilitet, kaže da treba biti oprezan s ovim nalazima.

"Odnos između prehrane i muške plodnosti vrlo je zanimljiv i znamo da muškarci koji jedu više svježeg voća i povrća imaju kvalitetniju spermu od muškaraca koji ne jedu redovno te namirnice. Međutim manje je poznato to mogu li određene namirnice biti povezane sa lošijim kvalitetom sperme" kaže on, ograđujući se zbog malog uzorka studije.