Prednosti probiotika i kada da ih uzimate

Nadutost, bolesti želuca, dijareja, upale, problemi s kožom i alergijama samo su neki od mogućih simptoma narušene crijevne bakterijske mikroflore. Zato nastupaju probiotici
383 pregleda 0 komentar(a)
stomak, Foto: Shutterstock
stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2018. 16:28h

Probiotici su dobre bakterije koje žive u našem probavnom sistemu i odlične su za zdravlje. Ako dođe do preniskog nivoa dobrih bakterija, loši oblici bakterija i gljivice se u probavnom sistemu mogu razmnožiti bez kontrole.

Postoje i prebiotici te su oni hrana za te dobre bakterije. Naći ćete ih u bijelom luku, šparogama, bananama, poriluku… Uravnoteženi unos probiotika i prebiotika omogućava uravnotežen nivo dobrih bakterija unutar probavnog sistema koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje cjelokupnog organizma.

Prirodne probiotike naći te u jogurtu, kefiru, siru, kiselom kupusu, a možete posegnuti i za dodacima prehrani.

Dobre bakterije pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima te imaju povoljno dejstvo kod dijareje, zatvora, alergija, infekcija mokraćnog sistema, gljivičnih infekcija intolerancije na laktoze. Istraživanja su dokazala pozitivno djelovanje probiotika na mentalno zdravlje.

Za ravnotežu crijevne flore

Glavna prednost probiotika je održavanje ravnoteže dobrih bakterija, i to kako ne bi došlo do prevlasti loših bakterija i gljivica. Nivo dobre flore može se smanjiti zbog antibiotika, stresa, operacije, zračenja, hemoterapije.

Pomažu u ublažavanju dijareje - Ako vas ovo zadesi, najbolje što možete napraviti je da uzmete probiotike. Pokazano je da smanjuju ozbiljnost i trajanje zarazne dijareje.

Sprječavaju dijareju povezanu sa antibioticima - Nakon upotrebe antibiotika, najčešća reakcija je dijareja. Istraživanja pokazuju da uzimanje probiotika neposredno nakon toga može smanjiti te šanse.

Ublažavaju simptome ulcerativnog kolitisa - S obzirom da su prednosti probiotika ponajprije u probavnom zdravlju, mnogo se govori o tome kako mogu uticati na različite vrste upalne bolesti crijeva. Do sada je viđeno pozitivno dejstvo na simptome ulceroznog kolitisa (krvavu dijareju, bol u stomaku, blagi grčevi u donjem dijelu stomaka, gubitak na tjelesnoj težini, umor, mučnina...)

Proizvode vitamine - Bakterije u našim crijevima imaju ulogu u stvaranju određenih vitamina poput vitamina K i nekih vitamina B.

Smanjuju holesterol u krvi - Čini se da probiotici imaju blagotvorno dejstvo na holesterol u krvi, posebno snižavajući ukupni holesterol i LDL (loš) holesterol.

Sprječavaju razvoj alergije - Probiotici, kažu stručnjaci, mogu pomoći i u sprječavanju razvoja alergija kod djece, pogotovo ako majka uzima probiotike tokom trudnoće. Mogu pomoći pri gubitku kilograma

Na primjer, neki probiotici sprječavaju apsorpciju masti u prehrani u crijevima.

Masti se zatim izluče kroz izmet umjesto da se skupljaju u tijelu.

Probiotici takođe mogu pomoći da se duže osjećate sitim, izgorite više kalorija i pohranite manje masnoća. To je djelomično uzrokovano povećanjem nivoa određenih hormona, poput GLP-1.

Oni takođe mogu pomoći kod gubitka težine direktno. U jednom istraživanju, žene koje su uzimale Lactobacillus rhamnosus tokom 3 mjeseca izgubile su 50% više težine od žena koje nisu uzimale probiotik. Drugo istraživanje na 210 ljudi je pokazalo da je uzimanje čak i niskih doza

Lactobacillus gasseri tokom 12 nedjelja završilo smanjenjem masnoća na stomaku od 8,5%. Međutim, važno je biti svjestan da svi probiotici ne pomažu u mršavljenju.

Iznenađujuće, neka istraživanja su otkrila da neki probiotici, kao što je Lactobacillus acidophilus, čak mogu dovesti do povećanja težine. Potrebna su viša ispitivanja kako bi se razjasnila veza između probiotika i težine.Možete ih naći u raznovrsnoj hrani

Žive probiotičke kulture često se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su jogurti i mliječni napici. Fermentirana hrana poput ukiseljenog povrća, tempeh, meso, kefir, kimchi, kiseli kupus i proizvodi od soje mogu takođe mogu sadržavati neke bakterijske mliječne kiseline.

Takođe možete uzeti probiotike kao tablete, kapsule i prašak koji sadrže bakterije u suvom obliku.

Budite svjesni da neki probiotici mogu uništiti želudačanu kiselinu prije nego što dođu do crijeva - što znači da ne dobijate nikakve prednosti.

Većina istraživanja pokazala je korist doze od 1 milijarde do 100 milijardi živih organizama ili jedinice koje formiraju kolonije (CFU) dnevno.

Bonus video: