Pedro Almodovar: Vlada "istrebljuje" španski film

"Od kako smo rekli "ne" ratu, španski film je postao crna ovca Narodne partije", smatra reditelj
0 komentar(a)
Pedro Almodovar, Foto: Elmercurio.com.ec
Pedro Almodovar, Foto: Elmercurio.com.ec
Ažurirano: 15.10.2013. 09:37h

Španski reditelj Pedro Almodovar optužio je konzervativnu vladu svoje zemlje da želi da "istrijebi" domaću kinematografiju, nakon odluke da filmskoj djelatnosti, već oslabljenoj krizom i nametima, dodatno sreže budžet za 2014.

U otvorenom pismu "Španski film. Istrebljenje", objavljenom na nezavisnom sajtu Infolibre.es, 64-godišnji reditelj najoštrije kritikuje "brutanlo povećanje" PDV-a koji je 2012. prešao sa osam na 21 odsto.

"Sva tadašnja predviđanja (da će ljudi prestati da odlaze u bioskop, da će puno bioskopskih sala zatvoriti) su se obistinila, osim vladine pretpostavke da će time povećati svoje prihode", naveo je Almodovar.

"Ako je rezultat suprotan njihovim očekivanjima, zašto su nadležni ministar i vlada tako euforični? Moguć je samo jedan odgovor: jer kažnjavaju španski film tako da od njega ne ostane ništa. Sve je to u službi plana za istrebljenja domaćeg filma", istakao je slavni reditelj.

Španska desnica, po Almodovarovom mišljenju, nije nikada oprostila domaćoj kinematografiji što se 2003. zdušno suprotstavila ratu u Iraku, u kojem je Španije učestvovala pod konzervativnom vladom Hosea Marije Asnara.

"Od kako smo rekli "ne" ratu, španski film je postao crna ovca Narodne partije. Aktuelna kresanja i prezir su posljedica tog "ne", zbog kog se nikada neću pokajati čak i ako ne bude više nijednog otvorenog bioskopa", stoji u pismu.

Prema nacrtu budžeta španske vlade za 2014, budžet namijenjen Institutu kinematografije i audiovizuelnih umetnosti (ICAA) biće u visini od 48 miliona eura, što je za 12 odsto manje nego 2013. kada je već smanjen za preko 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Bonus video: