Treći međunarodni festival harmonike počinje na Cetinju

Najznačajniji gost ovogodišnjeg Međunarodnog festivala harmonike biće ukrajinski umjetnik Vitalij Zaec
55 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Janković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Janković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.10.2013. 08:20h

Duo “Pariz - Moskva” koji čine Roman Jbanov i Dominik Emorin svečano će otvoriti ovogodišnji “Harmonika fest” u sali Centralne narodne biblioteke “Đurđe Crnojević” večeras u 20 časova.

Treći međunarodni festival posvećen klasičnoj harmonici počeće večeras i trajaće do 17. oktobra, a tokom trajanja programa održaće se majstorske radionice i koncerti na kojima će učestvovati značajni umjetnici i izvođači klasične muzike na harmonici.

Najznačajniji gost ovogodišnjeg Međunarodnog festivala harmonike biće ukrajinski umjetnik, profesor na Nacionalnoj muzičkoj akademiji “Petar Iljič Čajkovski” u Kijevu, harmonikaš Vitalij Zaec. On će danas, prvog dana festivala, održati majstorske radionice koje će trajati od 10 do 13 časova, kao i od 15 do 18 časova. Zaec je osim po uspješnoj karijeri muzičara poznat i kao učesnik mnogih naučnih konferencija i kao autor naučnih članaka. Doktorirao je radom na temu “Naučnopraktična škola Nikolaja Davidova’’, kao fenomen formiranja izvođačkog majstorstva akordeonista i bajanista. Zaec će se publici na Cetinju predstaviti na zatvaranju festivala 17. oktobra u sali biblioteke “Đurđe Crnojević” u 20 časova.

“Za razliku od mnogih zapadnoevropskih zemalja gdje harmonika doživljava pravu ekspanziju, na našim prostorima je njen tretman nepravedno zapostavljen u odnosu na neke druge instrumente”, rekao je osnivač “Harmonika festa”, harmonikaš Predrag Janković

Roman Jbanov i Dominik Emorin, koji će nastupiti na otvaranju festivala, čine duo muzičara koji su prije zajedničkog rada ostvarili uspješne solističke karijere, veliki broj solističkih koncerata i osvojili mnoge nagrade na najznačajnijim takmičenjima. Jbanov i Emorin odlučili su da karijeru muzičara nastave nastupajući zajedno, a od prvih koncerata stekli su veliku popularnost. Njihov repertoar obuhvata djela francuskih i ruskih kompozitora. Specijalno za ovaj duet muziku piše i poznati kompozitor Frank Anđelis. Na koncertu otvaranja nastupiće kao solisti i u duetu, a Roman Jbanov drugog dana festivala održaće majstorske radionice.

Sjutra veče u sali nacionalne biblioteke u 20 časova publici na Cetinju predstaviće se Nikola Peković iz Srbije na koncertu “Virtuozni bajan”. Peković je najmlađi gost ovogodišnjeg “Harmonika festa”, do sada je već nastupao širom svijeta, a mnoge nagrade osvojio je na 47 nacionalnih i svjetskih takmičenja.

“Harmonika fest” je prvi međunarodni festival za harmoniku u Crnoj Gori, a osnovan je 2010. godine kao manifestacija koja njeguje umjetničko sviranje na harmonici. Osnivač festivala je poznati crnogorski harmonikaš Predrag Janković.

“Za razliku od mnogih zapadnoevropskih zemalja gdje harmonika doživljava pravu ekspanziju, na našim prostorima je njen tretman nepravedno zapostavljen u odnosu na neke druge instrumente. Potvrda tome je i činjenica da je publika još uvijek doživljava kao instrument na kojem se samo može interpretirati narodna muzika”, rekao je Janković.

On naglašava da je primarni cilj “Harmonika festa” da u Crnoj Gori okupi najeminentnije profesore i svjetske izvođače na harmonici, kao i da omogući razmjenu znanja, prakse i iskustva, ali i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj koncertnoj i pedagoškoj praksi za harmoniku.

“Mnoge generacije klasičnih harmonikaša u Crnoj Gori su bez stimulacija ovog tipa završile svoje osnovno, srednje i visoko akademsko obrazovanje bez ikakvih prilika da se druže i razmjenjuju svoja znanja sa kolegama, izvođacima i pedagozima iz Evrope i svijeta. Shodno tome, ovaj projekat će dovođenjem najpoznatijih stvaraoca iz svijeta umjetnosti harmonike predstaviti sve muzičke, tehničke i tehnološke potencijale moderne harmonike u svim muzičkim žanrovima”, rekao je Janković.

Uspješna izvođačka karijera

Predrag Janković, osnivač prvog međunarodnog festivala harmonike u Crnoj Gori, i sam je ostvario uspješnu karijeru nastupajući kao izvođač klasične muzike na harmonici. Janković je nižu i dio srednje škole završio u Podgorici, srednjoškolsko obrazovanje dovršio je u Kragujevcu, a visoko obrazovanje stekao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Kijevu u klasi profesora Vladimira Murze. Dobitnik je mnogih nagrada, a među njima je najznačajnije prvo mjesto i specijalna nagrada “Grand Pri” na međunarodnom takmičenju "Baltika Harmonika" u Sankt Petersburgu 1999. godine.

Na međunarodnom muzičkom festivalu "Muzika humana" održanom 2001. godine u ukrajinskom gradu Zaparožju, proglašen je po anketi publike za učesnika sa najizrazitijim virtuozitetom. U julu 2012. godine održao je koncert sa džez bendom “River’’ u okviru kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu.

Trenutno je pored pedagoškog rada na Muzičkoj akademiji na Cetinju aktivan i kao koncertni izvođač i predavač na majstorskim radionicama u okviru festivala za harmoniku širom svijeta.

Bonus video: