Novi ste u teretani? Dočekaće vas HIIT, Power Pump, Core...

Ako ste posljednjih godina redovno išli na fitnes, ovo nije tekst za vas jer ste vjerojatno u toku sa svim novitetima koji se pojavljuju. No ako ste među onima koji se svakih nekoliko godina sjete da krenu na vježbanje, naići ćete na niz novih riječi i pojmova. Evo što oni znače
82 pregleda 0 komentar(a)
zadnjica, Foto: Shutterstock
zadnjica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2018. 16:13h

TRX

TRX je trening suspenzije ili viseći trening, a izvodi se pomoću traka ili ručki koje se zakače za kukice i njihovim povlačenjem trenira se snaga, čvrstoća zglobova i ravnoteža. Razvili su ga američki vojnici koji nisu imali prostora za vježbanje pa su odlučili da improvizuju. Zavezali su trake za tenk i povlačili ih. Jedan je marinac vidio da je vježba efektivna pa je patentirao. TRX se preporučuje svima - početnicima, naprednima, ženama i muškarcima, a mogu ga vježbati i tinejdžeri. Treningom suspenzije, koji traje oko 45 minuta, razvija se funkcionalna snaga tijela i ravnoteža.

CYCLING ILI SPINNING

Riječ je o treningu vježbanja na sobnom biciklu, ali nije tako dosadno kao što zvuči. Traje od 30, 45 ili 60 minuta. Trener je na biciklu, okrenut prema vježbačima, bira muziku za trening, određuje ritam i opterećenje rada. Zbog takvog zanimljivog koncepta treninga, klijentima često vrlo brzo prođe vrijeme, a uz to potroše veći broj kalorija nego u teretani na traci, biciklu. U prosjeku, u sat vremena se može izgubiti od 700 do 1000 kilokalorija, zavisno od pola i konstitucije tijela. Ovaj trening je odličan za gubljenje masnog tkiva, a mogu ga izvoditi i početnici, uz manja prilagođavanja opterećenja.

POWER PUMP

Power pump ili samo pump, kako se u nekim fitnes centrima naziva, grupni je trening u trajanju od 60 minuta koji se sastoji od vježbi za cijelo tijelo. Tokom treninga koriste se utezi (šipke i slobodni utezi), prolaze se sve mišićne mase i dobijaju se lijepo istegnuti i oblikovani mišići.

Trening je koreografiran, treneri vježbe izvode uz muziku, a koreografija se mijenja svakih tri mjeseca. Trening je aerobnog tipa i ne koriste se velike težine, nego je veći broj ponavljanja

Power pump trening preporučuje se svim korisnicima koji nemaju većih problema ili povreda vezanih za lokomotorni sustav.

Na jednom treningu se izgubi oko 400-600 kcal.

LIFT&PUMP

Za razliku od power pumpa u kojem se osoba ne može “napumpati”, lift&pump program cilja upravo na to. Ovaj grupni trening radi na razvoju snažne izdržljivosti i pomoću njega izgradićete mišiće. Izvodi se sa šipkom i utezima u trajanju od 55 minuta. Tokom treninga radi se na svim većim mišićnim djelovima (ruke, noge, leđa, ramena, trup i prsa) te je prisutna konstantna izmjena tempa vježbanja.

Razvija se izdržljivost, učvršćuju i definišu mišići.

CORE

Ciljane vježbe snage za stomak i leđa, s posebnim naglaskom na trbušno-lumbalnu regiju tijela, u trajanju od 30 minuta. Izvode se na podu uz muziku, a trening je koreografiran, slično kao i kod power pumpa i koreografija se mijenja svaka tri mjeseca. Preporučuje se svima, a posebno onima koji mnogo sjede ili rade neki tip kancelarijskog posla. Mogu ga vježbati svi i moguće je, tokom izvođenja, individualno prilagoditi pojedine vježbe.

Na core treningu potroši se oko 300 kcal, a preporučuje se da ga kombinujete sa nekim od aerobnih treninga, npr. cyclingom od 30 minuta.

BOOTY

Ovaj program često se trenira u kombinaciji s core treningom. Traje 30 minuta, a vježbe su posebno osmišljene kako bi uticale na razvoj mišića nogu i gluteusa. Trening je osmišljen tako da se smjenjuju statične i dinamične vježbe te tako trening ima i aerobnu komponentu, čime se utiče na razvoj kondicije. Većinom se koriste vježbe u obliku čučnjeva i iskoraka te ponekad dodatna opterećenja. Trening se preporučuje svima, osim osobama koje imaju veće probleme s koljenima.

Ovaj trening u većem procentu posjećuju žene. Na bootyju se prosječno izgubi oko 300-400 kcal.

TABATA

Tabata trening je intervalni trening visokog intenziteta s vježbama koje traju četiri minute. Sastoji se od izmjene intervala rada i intervala odmora, najčešće 20 sekundi rada, 10 sekundi odmora koji se smjenjuju kroz pet do osam serija, zavisno od želja i mogućnosti onog ko vježba.

Na primjer, jedan trening se može sastojati od sklekova, čučnjeva, burpa i iskoraka po 20 sekundi, a svaka vježba na kraju se izvodi po četiri minute.

PULS

Visokointenzivni funkcionalni trening koji ima višestruki uticaj na motoričke i funkcionalne sposobnosti, utiče na opštu transformaciju organizma, kako funkcionalno, tako i morfološki. - Primjenom različitih vježbi sa ili bez opterećenja, s ili bez rekvizita, izmjenom intenziteta vježbanja, planski i ciljano uičemo na unapređenje zdravlja, razvoj sposobnosti, osobina i sportskih znanja pojedinaca.

HIIT

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) je oblik kardiotreninga s nizom kratkotrajnih, intenzivnih kardioserija s aktivnom pauzom. Prednost ovakvog treninga je intenzivnije trošenje kalorija, podizanje nivoa kiseonika u tijelu, smanjenje rizika od pojave srčanih oboljenja te poboljšanje opšteg stanja organizma. Izvodi se sa ili bez dodatne opreme, no bitno je da u periodima visokog intenziteta dajete maksimum, a u periodima niskog intenziteta spustite svoju srčanu frekvenciju.

Ako ne volite da provodite beskrajne sate vježbajući, a želite potrošiti gomilu kalorija, ovo je definitivno trening koji će vas zanimati.

FUNKCIONALNI TRENING

Funkcionalni trening svoje korijene ima u rehabilitaciji, a fizikalni i profesionalni terapeuti te kiropraktičari često koriste ovakav pristup vježbanja u radu s poremećajima kretanja.

Pomaže da se poveća snaga, stabilnost i mobilnost koja je svakome potrebna za napredovanje u širokom spektru svakodnevnih aktivnosti i sportu. Korištenjem osnovnih funkcija kretanja kao što su guranje, povlačenje, čučanje, nošenje i rotirajući pokreti, funkcionalni trening pospješuje zdravlje i olakšava svakodnevno izvođenje ovih pokreta. Kao takav svaki oblik funkcionalnog treninga je sinergija između različitih komponenti kondicije (fizičke i neuromuskularne) i mišićnih skupina i zglobova uključenih u aktivnosti kretanja ili napor treninga.

Bonus video: