Marovićev prijatelj od Prve otkupio Milošev i Bećirovićev dug

U istrazi propalog projekta Vodenog grada, čije dugove vraća Opština Budva, specijalna tužiteljka uzela i papire o luksuznoj trospratnici u centru
70 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 14:04h

Ako je dobrostojećim Rusima Crna Gora druga domovina, red je da imaju i svoj centar. On je smješten u centru Budve na oko 300 kvadrata, zahvaljujući dobročiniteljki Nadeždi Sijoveoj Nikolajevnoj koja je zgradu kupila od Prve banke i poklonila je za „Vo zdroždenije centar“.

Ugovor je regularno ovjeren kod notara i tu naizgled nema ničeg spornog. Ali, zanimljiva je i može biti krivično sporna istorija te zgrade, koja je promijenila nekoliko vlasnika i koji su svi imali veze sa uticajnim potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Specijalni tužilac je još u januaru 2012. uzela dokumentaciju od budvanskog katastra, istražujući prema informacijama "Vijesti", navodne nezakonitosti tokom projekta izgradnje „Akva parka".

Iza njega je bio upravo Marovićev sin, Miloš Marović i pokojni Dragan Bećirović, čija je zajednička firma “Numerici trade“ r egistrovana na Kipru.

Ali, ambiciozan plan za najveći vodeni grad na Jadranu je propao a iza njega su ostali dugovi. Da posla za tužioce i policiju ima pokazuje dokumentacija do koje su došle "Vijesti", i iz nje se vidi da je budvanska firma "Meritano", čiji je direktor Alan Kamaš, preuzela od Prve banke dug „Akva parka" dajući pod hipoteku zgradu u centru metropole turizma (sadašnji Ruski centar).

Kakav je interes za takav potez iz dokumenata se ne može vidjeti, ali se može naslutiti. Među osnivačima Kamaševe kompanije "Meritano” je i liberijska firma „Maiona Marine inc“. Ta ofšor firma je takođe jedan od akcionara poznate "Astra Montenegro" Slavka Miljkovića, koji je vodio projekat izgradnje apartmanskog kompleksa na Zavali a u koji je na početku bio uključen i Svetozar Marović.

Svi vlasnici u vezi sa Svetozarom Marovićem: "Vozdrždenije centar" u Budvi

Krajem 2008. godine "Meritano" je Prvoj banci braće Đukanović na ime kreditnog zaduženja dugovao oko 3,4 miliona eura. Takav aranžman banci je mogao nanijeti samo štetu jer po pravilima bankarskog poslovanja vrijednost nekretnine, koja se zalaže za hipoteku, mora biti makar dvostr uka. Kako budvanska kompanija nije mogla da vrati milionski dug, potvrđuju dokumenta, Prva je preuzela zgradu, koja je za nešto više od godinu dana opet promijenila vlasnika

Nekretnina je do tada pripadala Dušku Glendži, vlasniku građevinske firme sa Cetinja, koja je i sagradila kuću.

Njena kupoprodajna cijena u tom ugovoru je bila 107.800 eura. Već dva mjeseca nakon uknjižbe trospratnice "Meritano" je podigao kredit kod Prve banke od 600 hiljada eura sa rokom otplate od nešto više od četiri godine i na nju stavio hipoteku. Samo mjesec dana kasnije, novembra 2008. Prva banka je sa "Meritanom" potpisala novi ugovor - o kontinuiranoj kreditnoj hipoteci, kojim je preuzet dug „Akva parka“ od 2,8 miliona eura sa rokom vraćanja od pet mjeseci! Garant vraćanja je bila trospratnica. Hipoteku je uknjižila Mirjana Marović, načelnica budvanskog katastra i strina Svetozara Marovića koja je ljetos smijenjena zbog velikog broja pritužbi na njen rad.

Znači, krajem 2008. godine "Meritano" je Prvoj banci braće Đukanović na ime kreditnog zaduženja dugovao oko 3,4 miliona eura. Takav aranžman banci je mogao nanijeti samo štetu jer po pravilima bankarskog poslovanja vrijednost nekretnine, koja se zalaže za hipoteku, mora biti makar dvostr uka. Kako budvanska kompanija nije mogla da vrati milionski dug, potvrđuju dokumenta, Prva je preuzela zgradu, koja je za nešto više od godinu dana opet promijenila vlasnika. Nadežda Sisojeva postala je novi titular svojine za 568. 809 eura. Ruskinja je zatim, kako potvrđuje notarski zapis, kuću ustupila "Vozdroždeniju".

"Top Hil" umjesto Akva parka

Specijalni tužilac za organizovani kriminal je još prije više od godinu i po dana uzela kompletnu dokumentaciju iz Opštine Budva i katastra, istražujući navodne nezakonitosti tokom projekta izgradnje „Akva parka“. Izviđaj specijalnog tužilaštva pokrenut je nakon što je MANS podnio krivičnu prijavu protiv opštinskog rukovodstva koje je potpisalo dugoročni ugovor sa kiparskom kompanijom “Numerico trejd limited” za gradnju vodenog grada, zbog sumnje da je cijeli posao bio na štetu Opštine.

U nezgodnoj situciji Opština se našla još, sada daleke 2006. kada je zaključila ugovor sa kompanijom „Numeriko trejd limited“, kojoj je povjerila projekat izgradnje velikog Vodenog grada . Kiprani su se preko svoje firme u Crnoj Gori „Aqua park“ kreditno zadužili kod Montenegro banke na iznos od 1,5 miliona eura u namjeri da na šest hektara opštinske zemlje date na 20 godina zakupa, započne izgradnju „Action parka“. Zbog brojnih poteškoća koje su pratile izgradnju, firma je ubrzo odustala od cijelog projekta, a na pleća Opštine pada kredit. U međuvremenu, Opština pregovara sa ruskom kompanijom „Miraks“ koja je započela izgradnju naselja na Zavali, da ona preuzme na sebe projekat izgradnje, što ona prihvata, ali umjesto vodenih tobogana i ostalih zabavnih sadržaja, na brdu Topliš Rusi prave diskoteku „Miracle lounge“.

Nakon finansijskog sloma na Zavali, Rusi ubrzo izlaze iz tog projekta, a diskoteka dobija nove vlasnike i naziv „ Top Hill“.

Galerija

Bonus video: