Podgoričanin Željko Perović javljao švercerima da sklone cigarete

Perović je ranije rekao da nije povezan sa švercom i da je sa Italijanima razgovarao samo o prodaji čamca Frančeska Prudentinija, uhapšenog italijanskog "kralja cigara"
451 pregleda 18 komentar(a)
Željko Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željko Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.10.2013. 13:44h

Transkripti razgovora koje su vodili šverceri duvana iz Crne Gore u Italiju, demantuju verziju Podgoričanina Željka Perovića koji tvrdi da sa italijanskom stranom nije razgovarao o šcercu. Dokumentacija u vezi sa nedavnim hapšenjem 42 osobe na jugu Italije, u operaciji “Sveti Nikola”, odnosno spisi glavnog tužioca područne Direkcije za borbu protiv mafije Katalda Mote, otkrivaju, između ostalog, razgoror Perovića sa uhapšenim Frančeskom Alfaranom.

Perović je ranije u razgovoru za "Vijesti" rekao da nije povezan sa švercom i da je sa Italijanima razgovarao samo o prodaji čamca Frančeska Prudentinija (Ćićo la Busta), uhapšenog italijanskog "kralja cigara", kojeg godinama poznaje. Perović je kazao da je vlasnik firme “Yaht master” u Budvi koja servisira plovila i da su mu se zato Italijani obratili.

Na stranici 182. italijanskog sudskog dokumenta o švercu cigareta, navodi se da je Željko Perović u najmanju ruku bio upoznat sa prirodom posla kojim su se šverceri bavili.

Navodi se kako je uhapšeni Alfarano, Željku saopštio svoju zabrinutost zbog sumnje da je u avionu ka Crnoj Gori sreo dvojicu finansijskih policajaca iz Italije. Piše da je Alfarano poslao SMS poruku u kojoj kaže da mu je “njegov prijatelj Željko savjetovao da skloni cigarete na sigurno mjesto u iščekivanju boljih vremena”.

Odnos švercera sa njihovim kontaktima u Crnoj Gori u dokumentu je dalje opisan kao “vitalan”, s obzirom na to da su u više navrata šverceri najavljivali Željku nekoliko dana ranije dolazak u Crnu Goru

"U toku istog poziva bilo je jasno da su Brindizijce (stanovnici Brindizija, grada odakle je većina švercera) u Crnoj Gori očekivali sa nestrpljenjem”, navodi se u izvještaju italijanskog suda.

Odnos švercera sa njihovim kontaktima u Crnoj Gori u dokumentu je dalje opisan kao “vitalan”, s obzirom na to da su u više navrata šverceri najavljivali Željku nekoliko dana ranije dolazak u Crnu Goru. Na 143. strani izvještaja piše da su italijanski istražni organi putem "ambijentalnog prisluškivanja” 19. maja 2013. godine, zabilježili da se Željko nalazio na švercerskom gliseru, gdje im je pomagao da postave novi GPS uređaj.

Prudentinijev čamac koji je Perović prodavao

Željko je tom prilikom rekao da mu je taj uređaj dao direktno “Ćićov sin”. Antonio Prudentino, sin “Ćića la Buste” mjesec dana ranije bio je u Crnoj Gori da proda očev gliser koji mu je prethodno čuvao Željko. Takođe, iz dokumentacije proizlazi da su šverceri stupili u kontakt sa Željkom po preporuci Prudentina starijeg, koji ga od ranije poznaje.

Na stranici 174. navodi se nalaz tužilaštva prema kojemu je Željko “član Prudentinove organizacije”. Na stranici 175. piše da je Željko (u spisima naveden kao Gelko) čuvao Prudentinovu “manju barku”. Na istoj stranici je transkripcija razgovora između Željka i Prudentina mlađeg, koji ga je zvao iz javne govornice u Italiji. Antonio Prudentino mu je ponudio 2000 eura provizije za prodaju glisera. Mlađi Prudentino se u svim pozivima Željku predstavljao kao Ćićov sin, a Željko je najmanje jedan od razgovora završio sa “Pozdravi mi mog prijatelja Ćića”.

Ćićov sin je u tim razgovorima naveo da prodaje gliser jer mu je potreban novac za očevog advokata (Frančesko Prudentino je u to vrijeme već bio u zatvoru), dok je tužilaštvo smatralo da je sin htio da se otarasi očevog glisera, koji se nalazio u Crnoj Gori da ne bi bio doveden u vezu sa švercom.

Tužilaštvo smatra da je taj gliser korišćen za šverc, ali je sudija Verđine ustanovila da za optužbe protiv Prudentina ovoga puta fali konkretnijih dokaza.

Dana 10. aprila, Željko je javio Antoniju Prudentinu da je pronašao kupca za gliser, nakon čega je Prudentino, svega dva dana kasnije, došao u Crnu Goru.

"Plovilo o kojem se govori sigurno nije bilo za turističku namjenu, već je bilo dio flote za ilegalnu trgovinu”, pišu iz tužilaštva, na 177. strani dokumenta o švercu.

Policija i dalje ništa konkretno

Iz crnogorske policije još nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti" da li će nešto biti preduzeto povodom navoda italijanskog tužilaštva o umiješanosti državljana Crne Gore u prekogranični šverc cigareta.

Takođe, nije odgovoreno ni da li provjeravaju tvrdnje da je jedan od policajaca na ostrvu Sveti Nikola podmićen jahtom da zažmuri na šverc. Iz te institucije nezvanično je poručeno da sprovode “sveobuhvatnu istragu” o navodnoj umiješanosti crnogorskih državljana u šverc cigareta.

Bonus video: