Svetlani Aleksijević Mirovna nagrada

Svetlana Aleksijevič koja piše dokumentarističku prozu kaže da je na ovakav žanr opredijelilo odrastanje
0 komentar(a)
Svetlana Aleksijevič, Foto: Arbetet.se
Svetlana Aleksijevič, Foto: Arbetet.se
Ažurirano: 14.10.2013. 08:07h

Sajam knjiga u Frankfurtu završen je u znaku bjeloruske književnice Svetlane Aleksijevič koja je dobila Mirovnu nagradu njemačkih izdavača i knjižara.

Svetlana Aleksijevič (65) postala je poznata svjetskoj publici knjigama o sovjetskom ratu u Avganistanu i katastrofi u Černobilu. Ova novinarka i publicistkinja je dugo živjela u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, a u rodnu Bjelorusiju – gdje su njene knjige zabranjene – vratila se 2011. godine. Upravo je dobila Mirovnu nagradu Udruženja njemačkih izdavača i knjižara koja se dodjeljuje za izuzetne doprinose književnicima, naučnicima i uopšte umjetnicima za širenje ideje mira. Nagrada joj je dodijeljena juče na svečanom zatvaranju Frankfurtskog sajma knjiga.

“Takva priznanja ne doživljavam kao nešto lično nego kao podršku svim Bjelorusima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Liberalni napori u Bjelorusiji su propali. Ljudi sjede u zatvorima, književni radovi se ne štampaju – kao u mom slučaju. Nemam mogućnosti da razgovaram sa svojim čitaocima. Moćnici se ponašaju kao da me nema. Ipak, ovo priznanje predstavlja podršku”, prokomentarisla je Svetlana Aleksijevič, koja je ove godine, pored nagrađene Alis Manro i Alžirke Asje Džebar bila, prema mišljenju književnih krugova u Stokholmu, ozbiljna kandidatkinja za Nobelovu nagradu.

Svetlana Aleksijevič koja piše dokumentarističku prozu kaže da je na ovakav žanr opredijelilo odrastanje.

“Odrasla sam u bjeloruskom selu, gdje su poslije rata ostajale većinom žene. Život sam shvatala kroz tumačenje žena oko mene. Patnja je bila stalna tema. Zato sam se odlučila za ovaj žanr, samo sam ga produbila i dalje razvila”, ističe Aleksijevič.

Počasna zemlja ovogodišnjeg sajma bila je Brazli, a na sajmu je nove knjige izložilo oko 7500 izlagača iz 110 zemalja svijeta. Njemački knjižari požalili su se da je za osam godina Njemačka ostala bez hiljadu knjižara, ali prema podacima iz SAD, elektronska knjiga ne samo da nije ugrozila onu klasičnu, nego čak i povoljno utiče na njenu bolju prodaju. Na ovogodišnjem sajmu u Frankfurtu iz Crne Gore, prema izboru organizatora, predstavila se pjesnikinja Tanja Bakić, u okviru izložbe “Šta je svrha poezije danas?“, koja je otvorena 10. oktobra na u sajamskoj Hali 5.

Bonus video: