Pelin, biljka gorkog ukusa za skoro sva oboljenja

U našim predjelima se za žalfiju koristi naziv pelim, ali terba znati da se ne radi o istim biljkama
26512 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 18:31h

Jedna od najzdravijih biljaka koje rastu na našim prostorima, a čije je ime sinonim za nešto gorko je pelin.

U narodnoj medicini se koristi vjekovima, a malo je oboljenja ili simptoma za čije se uklanjanje ne može iskoristiti ova srebrnasta biljka neodoljivog mirisa.

Treba napomenuti i da se često ui našim predjelima za žalfiju koristi naziv pelim, ali da se ne radi o istim biljkama.

Za početak, pelin možete koristiti tako što prisušene listove stavite u kastuk i osim smirenijeg sna, donijeće vama ili djeci i olakšanje kod prehlada, kašlja, umora, zapušenog nosa, nesanice... Puna je eteričnih ulja čiji sastojci , kada ih udahnete blagotvorno djeluju na vaš organizam.

Ljekovito djelovanje:

- debljina

- dijabetes

- reuma, giht

- depresija

- bolesti želuca i crijeva, kao što su spušteni želudac, hronični gastritis, katar želuca, prehlađeni želudac, hemeroidi, katar...

- malokrvnost i bolesti krvi

- nadutost

- oboljenja jetre

- oboljenja žuči

- bolesti slezine

- bolesti ženskih polnih organa i poremećaji mjesečnog ciklusa

- padavica, oduzetost

- grozničava stanja

- bolesti bubrega i bešike

- kod trovanja gljivama i otrovnim biljem

- hronična opstipacija i diajreja

- žgaravica, loš zadah iz usta te žuto obložen jezik

- nesanica i bolesti centralnog nervnog sistema

- manje količine pelina povisuju krvni pitisak, a veće snižavaju

- u manjim količinama otvara apetit, a djelotvoran je i u borbi protiv debljine.

Vrlo je bitno pridržavati se propisanih doza i konzumirati pelin u određeno vrijeme jer sadrži tujon, koji djeluje toksično na mišićno nervni sistem, dovodi do grčeva i uzrokuje psihičke probleme.

Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su žalfija, nana, stolisnik, kopriva, gospina trava.

Ne uzimati:

- za vrijeme trudnoće

- ako postoji opasnost od moždanog udara

- kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa

- istovremeno sa uzimanjem preparata od gvožđa

- duže od 7 dana

- kod težih oboljenja bez savjeta s ljekarom

Pelin nikada ne kuvati, već preliti kipućom vodom i odmah procijediti.

Latinsko ime (Artemisia absinthium) pelin je dobio po grčkoj boginji Artemidi za koju se veruje da je baš njom olakšavala ženama porođaj. Grci su veoma poštovali pelin. Olimpijskim pobjednicima ukazivana je posebna čast da piju vino u koje je potpoljen pelin, simbol zdravlja i vitalnosti. Rimljani su pelin stavljali u sandale jer su vjerovali da na taj način čuvaju i neguju stopla.

Pelin je odličan lijek za menstrualne bolove, a posebno je od pomoći djevojkama i ženama kojima često izostaju menstruacije. Ne savjetuje se onim ženama koje imaju preobilne menstruacije jer pelin pojačava krvarenje (zato se ne savjetuje i ljudima koji imaju čir na želudcu).

Gorke supstance iz pelina stimulišu apetit. Čaj od ove biljke preporučuje se svima koji pate od nedostatka želudačne kiseline i hipoacidativnog gastritisa.

Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. Čaj od pelina, žalfije i lista oraha preporučuje se protiv kandide, naročito ako je locirana u digestivnom traktu.

Pelin, čist ili u kombinaciji sa smiljem i nanom preporučuje se osobama koji pate od oštećenja jetre prouzrokovanog toksičnim materijama, ljekovima ili zračenjem.

Pelin je veoma efikasan lijek protiv crijevnih parazita. Može se koristiti i provti buva kućnih ljubimaca. Svjež pelin se izdrobi među prstima i prelije zagrijanim jabukovim sirćetom. Ostavite da se ohladi, razblažite vodom i naprskajte kućnog ljubimaca.

Čaj od pelina:

Šoljicom provrele vode prelijte jednu čajnu kašiku pelina i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Tada procijedite. Ovako pripremljen čaj konzumirajte do tri puta dnevno, najduže nedjelju dana. Napravite pauzu od sedam dana, te ako još imate tegobe, nastavite s konzumacijom. Ovaj čaj blagotvorno djeluje na stomačne probleme. Napomena: kod liječenja organa za varenje čaj ne sladimo, a za ostala oboljenja zasaldimo medom.

Pelinkovac

(oboljenja želuca, manjak želučane kiseline, nadutost)

15-20 g pelina, 1 l crnog vina.

Priprema: pelin umočiti u dobrom crnom vinu deset dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijediti.

Upotreba: uzimati po jednu rakijsku čašicu, natašte prije doručka.

Kontraindikacije: Pelin je poznato abortivno sredstvo te se trudnicama zabranjuje uzimanje pelina u bilo kojem obliku.

Za jačanje organizma i podsticanje apetita:

Po 50 g pelina, trave ive, hajdučice, koprive i majčine dušice

Sve biljke pomiješati, četiri supene kašike preliti sa 3 šolje ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju pola sata prije jela nezaslađeno.

Protiv izostanka menstruacija

Po 100 grama pelina, žalfije i peršuna

Priprema: Sve biljke pomešati pa četiri supene kašike preliti sa pola litra ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite pola sata. Procijedite i pijte sedam dana prije nego što biste trebali da regularno dobijete menstruaciju. Kada dobijete ciklus prestanite da pijete čaj.

Parna kupka za noge protiv menstrualnih bolova

Po 50 grama pelina i lavande

Priprema: Biljke pomešajte pa prelijte da pet litara vrele vode. Poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procijedite i dodajte u vruću vodu. Držite noge desetak minuta. Uz ovo popijte čaj od kantariona (dvije supene kašike na šolju vrele vode, stoji pola sata).

Za povećanje količine želudačne kiseline i protiv hipociditativnog gastritisa

Po 50 grama pelina, kičice, nane i matičnjaka

Priprema: Sve biljke pomiješati, četiri supene kašike smese preliti sa 3 šolje ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju pola sata prije jela nezaslađeno. Ovaj čaj ne treba da piju oni koji imaju čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crijevu.

Travarica za liječenje organa za varenje

Po 20 grama pelina, trave ive, vranilovke, hajdučice i iđirota

Priprema: Sve biljke pomiješati pa preliti sa litar jake voćne rakije. Dobro promućkati i ostaviti na tamnom mestu nedjelju dana. Procijedite i dolijte čiste rakije do litra (biljke upiju jednu količinu rakije). Piti po čašicu pola sata prije jela.

Bonus video: