Škotska: Ukradena skulptura Henrija Mura

Škotska policija je saopštila da se radi o umjetničkom djelu velilke vrijednosti i pozvala eventualne svjedoke da kontaktiraju policiju kako bi se kradljivac otkrio što prije
180 pregleda 0 komentar(a)
Henri Mur, Foto: B92
Henri Mur, Foto: B92
Ažurirano: 13.10.2013. 14:19h

Vrlo vrijedna bronzana skulptura engleskog umjetnika Henrija Mura ukradena je iz jednog parka u zapadnoj Škotskoj.

Skulptura poznata pod imenom "Stojeći lik" je jedna od ukupno četiri Murove skulpture koje se nalaze u Glenkiln Sculpture Parku u u blizini mesta Shawhead.

Škotska policija je saopštila da se radi o umjetničkom djelu velilke vrijednosti i pozvala eventualne svjedoke da kontaktiraju policiju kako bi se kradljivac otkrio što prije.

"Stojeći lik" samo jedno od umjetničkih djela čuvenog apstraktnog engleskog umjetnika koji je umro 1986. godine u 88. godini, a koje je bilo predmet kradljivaca u posljednje vrijeme.

Prošlog novembra jedna Murova skulptura vrijedna oko pola miliona funti je ukradena iz Fondacije umjetnika koja se nalazi Hertfordširu, a dva čovjeka su kasnije priznala da su ukrala njegovu skulpturu "Sundial", koju su prodali za oko 50 funti.

Godine 2010. Murova slika "Three Reclining Figures On Pedestals" ukradena je iz jedne galerije u Vorčesterširu u Engleskoj.

Glenkiln Sculpture Park u kome se nalazila skulptura "Stojeći lik" je osnovao lokalni zemljoposjednik Vilijam Kesvik između 1951. i 1976. godine, a Murovu skulpturu je kupio nakon što je vidio na jednoj izložbi. Henri Mur je navodno bio oduševljen Kesvikovom namjerom da je postavi na otvorenom prostoru.

"Ne znam da li je Kesvik bio inspirisan jednom od mojih iziložbi na otovorenom ili dok je živio u Kini nekoliko godina i gdje ima mnogo primjera monumentalnih skulptura koje se nalaze na otvorenom prostoru. U svakom slučaju kupio je ovu skulpturu i postavio je na svojoj farmi u Škotskoj na postolju od kamena. Bio sam nakon izvjesnog vremena tamo i oduševljen sam kako se dobro uklopila u okolinu" rekao je tom prilikom Mur.

Bonus video: