Fenomen E.A. Po: Zašto je genija pratila mračna reputacija

“'Sve na njemu odavalo je utisak pravog džentlmena”
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 07:40h

Prije nekoliko dana, tačnije sedmog oktobra obožavaoci slavnog pjesnika Edgara Alana Poa, koji je preminuo prije 164 godine, obilježavali su datum njegove smrti koja je do danas ostala nerazjašnjena. Još traju rasprave o mjestu na kojem je pronađen, četiri dana prije smrti, u delirijumu i prosjačkim ritama, u Merilendu, daleko od doma u Njujorku.

Teorije o njegovoj nagloj propasti variraju od alkoholizma do ludila, a autorka knjige “Mrs. Poe” Lin Kulen smatra da je pisac najvjerovatnije bolovao od meningitisa. Kako bi bolje razumjela što se događalo sa slavnim autorom, Kulen je detaljno istražila dokumentaciju arhiva iz biblioteke koja se odnosila posebno na 1854, kada je napisao svoje najpoznatije djelo, mračnu poemu “Gavran”.

Istražujući njegove prepiske i zabilješke, otkrila je da je u kritičnom trenutku kada je pronađen daleko od kuće, Po doživio i veliku zaljubljenost. Naravno, nije se zaljubio u svoju suprugu, već u pjesnikinju Frensis Ozgud. Suprug je ostavio Ozgud nekoliko mjeseci prije nego što je upoznala Poa, tako da je pisanjem pokušavala da zaradi za život. Navodno su se zaljubili na prvi pogled i nisu se ustručavali da javno pokazuju svoje emocije.

Portret Frensis Ozgud

Za njihovu vezu znala je i Poova supruga, a i razočarani udvarač pjesnikinje, američki pisac, urednik i književni kritičar Rufus Vilmot Grizvold. Po se već ranije zamjerio Grizvoldu jer je omalovažavao njegove zbirke poezije i obično imao drugačije stavove u književnoj kritici.

Iako nije uspio da napakosti Pou tokom života, njegova prava osveta stigla je nakon smrti, kada je u jednim od bizarnijih obrta u književnoj istoriji, zahvaljujući Poovoj tetki Mariji Klem, Grizvold postao zadužen za prezentaciju njegove literarne ostavštine. Čim je došao u posjed Poovih bilješki, počeo je da mijenja sadržaj prepiski i da širi laži o ponašanju preminulog rivala. Uskoro su njegove klevetničke fabrikacije našle čvrsto uporište u javnoj slici i imaginaciji Poa.

Uprkos Grizvoldovim nastojanjima da ga ocrni i ponizi, čitaocima se svidjela izmaštana mračna verzija pjesnikove biografije. Kulen je zato objavila knjigu u kojoj otkriva ko je osoba iza remek-djela pjesništva i razbija mnoge predrasude o njemu. U tekstu navodi nekoliko manje poznatih informacija.

Žene su obožavale Poa: Dame su se borile za njegovu pažnju, zvale ga na zabave i nagovarale da čita svoje pjesme na javnim nastupima. Jedna obožavateljka smatrala je da će ga osvojiti time što je svima obznanila njegovu preljubničku aferu s Frensis Ozgud, što se pokazalo vrlo neučinkovitim načinom za osvajanje nečijeg srca.

Poema "Gavran pretvorila ga je u književnu zvijezdu: Gotovo preko noći, svi Amerikanci izgovarali su slavnu rečenicu “Nikad više”. Takođe su se počele pojavljivati i parodije na pjesmu u svim važnijim medijima tog doba pa su ga klinci često pratili niz ulicu uz bučno aplaudiranje.

Bio je ljubitelj mačaka: Uprkos morbidnoj priči “Crni mačak”, Po je volio mačke i one su voljele njega: njegova ljubimica Katarina, navodno je patila od depresije kad je odlazio od kuće na duža putovanja. Uginula je dvije sedmice nakon Poove smrti.

Nije mogao da priušti plaćanje stanarine: U godini najveće slave 1845, zaradio je 400 dolara. Prije toga zarađivao je mnogo manje tako da je uvijek bio prisiljen da posuđuje novac od prijatelja i rođaka, kao bi platio stanarinu.

Upropastio je priliku života: Rodom iz Bostona, oduvijek je sanjao da će se vratiti u grad ovjenčan slavom. Kada je pozvan da čita u prepunoj bostonskoj školi, predstavio se slabašnom pjesmom koju je napisao u mladosti. Stanovnici Bostona nisu se dobro proveli na čitanju, što nisu ni sakrili. Po se osramotio i obeshrabrio.

Preoteo je rođaku djevojku: Kada se Poov bogati rođak Nelson Po zainteresirao za Poovu rođaku, 13-godišnju Virdžiniju Klem i pozvao je da odsjedne u njegovom luksuznom apartmanu u Baltimoru, Edgar je počeo da paničii. Živio je već nekoliko mjeseci u kući s Virdžinijom i njenom majkom i počeo je njihovu siromašnu zajednicu da smatra domom.

Kako bi spriječio Virdžiniju da ode s Nelsonom, tada 26-godišnji Edgar, koji je patio od traume ostavljanja, jer je bio siroče, ponudio je rođaki jedinu vrijednost koju je tada posjedovao - samog sebe. Njihov brak bio je više prijateljski nego romantičan.

Bio je redovan član lokalnog književnog kluba: Godine 1845, ljubiteljka književnosti En Šarlot Linč pozivala je pisce i umjetnike u svoj dom, da raspravljaju o knjigama i idejama, u neformalnoj atmosferi. Njihova književna okupljanja subotom postala su hit i Po nikada nije propuštao priliku da učestvuje u inspirativnim diskusijama. Sve dok nije izbačen iz kluba nakon što se pročulo za aferu s Ozgud.

Imao je loš PR: Za iskrivljenu sliku Poa kao grubog alkoholičara i konzumenta droga, danas je zaslužan njegov rival Rufus Grizvold. U stvarnosti, njegova stroga radna etika nije mu ostavljala puno vremena za opijanje. Mala doza opijata koju je probao za vrijeme bolesti, kako bi ublažio simptome, zgadila mu se i nikad više nije ništa tog tipa uzimao.

Uništavanje Poove reputacije njegovom protivniku Grizvoldu nije donijelo sreću. Proveo je zadnje dane usamljen dok su mu u sobi visila tri portreta: njegov, Poov i Frensis Ozgud.

Zgodan i atletski građen

“Zaboravite njegov ludačko-ispijeni izgled najpoznatije fotografije”, ističe Kulen. Ona je napravljena u godini njegove smrti, kada je bio u bolestan, što nikako nije dobro vrijeme za nečiji portret.

Njegove fotografije iz perioda kada je objavio “Gavrana” prikazuju potpuno drugu sliku: lijepog muškarca ili kao što ga je opisala jedna od obožavateljki: “'Sve na njemu odavalo je utisak pravog džentlmena”.

Uz to što je držao rekord u plivanju na rijeci Džejms u Virdžiniji, uživao je i u čestim veslanjima u njujorškim zalivima te planinarenjima. U studentskim danima bio je juniorski prvak u skoku u dalj.

Strmoglavo do dna

Uspjeh poeme “Gavran” učinio ga je zvijezdom njujurške scene 1845. Do februara 1846, isti književni krugovi pokazali su mu 'vrata', jer nisu više mogli da ignorišu njegovu venbračnu aferu sa Frensis Ozgud.

Ona je sačuvala ugled osporavajući da su bili u vezi, a kanije se i pomirila sa mužem. Po, s druge strane, nije mogao tako lako da pređe preko romanse pa joj je poslao čestitku za Valentinovo koja je pročitana na književnoj zabavi na kojoj mu je bio zabranjen pristup.

Bonus video: