incident na trgu

Prijava protiv organizatora homofobnog skupa u Podgorici

„Blagovremeno preduzimanje službenih mjera važni su za prevenciju mogućeg nasilja na predstojećoj Povorci ponosa u Podgorici“
14 komentar(a)
Podgorica, protest, homofobija, Foto: TV Vijesti
Podgorica, protest, homofobija, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 11.10.2013. 15:11h

Podgorička policija podnijela prijavu protiv devet maloljetnika koji su 27. septembra u glavnom gradu organizovali protestnu šetnju i uzvikivali parole protiv LGBT zajednice, saopšteno je iz Foruma Progres.

Iz te nevladine organizcije (NVO) saopštili su da su više desetina, uglavnom maloljetnih osoba, krajem septembra, organizovali u centru grada šetnju, na kojem su, kako navode, uzvikivali prijeteće i pogrdne poruke protiv ravnopravnosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba.

„Neprihvatljivo je da se do danas, izuzev nekoliko uglednih NVO, nije oglasio ministar prosvjete, roditeljske i nastavničke strukture i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda“

„Tim povodom LGBT Forum Progres podnio je prijavu CB-u Podgorica i zatražio detaljniju informaciju o incidentu i preduzetim radnjama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su službenici Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje maloljetničke delinkvencije pregledom video zapisa i fotodokumentacije identifikovali devet maloljetnih osoba koje su službenici evidentirali ranije na osnovu drugih događaja.

„Jedinica za suzbijanje maloljetničke delikvencije, prije tri dana podnijela je prijavu protiv devet maloljetnika Područnom organu za prekršaje u redovnom postupku, zbog počinjenog prekršaja. Zakona o javnom redu i miru“, kaže se u saopštenju.

LGBT Forum Progres, kako navode, izražava potpuno zadovoljstvo ukupnim odnosom i pristupom crnogorske policije prema zaštiti LGBT zajednice.

„Blagovremeno preduzimanje službenih mjera važni su za prevenciju mogućeg nasilja na predstojećoj Povorci ponosa u Podgorici“, dodaje se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres su ocijenili da to što se radi o maloljetnim osobama govori koliko je neprihvatanje LGBT zajednice izražen i društveno ozbiljan problem.

„Neprihvatljivo je da se do danas, izuzev nekoliko uglednih NVO, nije oglasio ministar prosvjete, roditeljske i nastavničke strukture i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda“, kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas