Čaša mlijeka jednaka porciji lososa

158 pregleda 4 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Shutterstock
Mlijeko, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2018. 11:14h

Mlijeko predstavlja jedan od najzastupljenijih napitaka na čiju smo konzumaciju naviknuti od rođenja. Obiluje vitaminima i mineralima koji doprinose našem zdravlju, kao i proteinima i ugljenim hidratima koji dodatno pospješuju funkcionisanje cjelokupnog organizma. Zahvaljujući tome, mlijeko ima veliki nutritivni značaj kako kod odraslih, tako i kod djece.

Fosfor koji se nalazi u mlijeku pomaže jačanju kostiju i stvara energiju, vitamin D održava čvrstoću kostiju, dok je vitamin B12 izuzetno važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pravilnu funkciju nervnog sistema.

Mlijeko sadrži i vitamin B2 koji hranu pretvara u energiju i niacin koji održava nivo šećera i masnih naslaga, a dodatno i vitamin A koji pospješuje imunološki sistem.

Jedna čaša mlijeka svako jutro osigurava tijelu dovoljnu količinu vitamina D i to kao da ste pojeli 90 grama lososa, kalcijuma kao da ste pojeli manju porciju brokolija, dovoljno kalijuma koji možete naći u jednoj banani i fosfor, jednak količini koja se nalazi u porciji graška.

Takođe, konzumacija mlijeka pred spavanje obezbjeđuje dublji, mirniji i duži san koji je veliki faktor za ljudsko zdravlje, prenose Nezavisne.

Bonus video: