Nikšić: Otvorena izložba o preobražaju Doma revolucije

Milošević objašnjava da je njen rad umjetničko-psihološka vizija koju projekat, prolazeći kroz sedam faza
174 pregleda 0 komentar(a)
Sunčica Milošević, Foto: Ivan Petrušić
Sunčica Milošević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.10.2013. 17:49h

Izložba Sunčice Milošević “U potrazi za identitetom kroz socijalističku arhitekturu bivše Jugoslavije – preobražaj napuštenog spomenika Doma revolucije” otvorena je u galeriji “Ilija Šobajić”, u Dvorcu kralja Nikole, u Nikšiću.

Milošević je za svoju master tezu na Univerzitetu Sinsinati, u SAD-u, predložila izmišljenu projekciju događaja koji prikazuju psihološke faze društva gdje spomenik postaje dio svakodnevnog života i kulturnih zbivanja, dio društva koje više ne osjeća bijes ili stid prema ovom objektu ili njegovom utopijskom snu. Dom revolucije u projektu evoluira u stanje prihvatanja i postaje mjesto okupirano svakodnevnim aktivnostima njegovanja i promovisanja visoke kulture i umjetnosti.

Ona objašnjava da je njen rad umjetničko-psihološka vizija koju projekat, prolazeći kroz sedam faza, može da ostvari.

“U projektu idemo od aspiracije, koja obuhvata početak gradnje i euforiju utopijskog sna, zapostavljenosti, sadašnje stanje u kome je Dom mjesto vandalizma, preko faze srama, izmišljene projekcija budućeg događaja gdje se projekat prikriva jer ne želimo da se suočavamo sa njim i da ga faktički vidimo, pokajanja gdje nam bude žao zbog takvog gesta pošto smo već u malo sazrelom stanju društva i kajemo se zbog grešaka, do uzdignuća i novih formi arhitekture nastalih na ljusci ostataka sadašnjeg Doma revolucije. Na kraju dolazi ponos koji predstavlja cjelokupnu viziju, gdje smo u savremenoj budućnosti, ali ponosni na svoju prošlost”, objašnjava arhitektica koja je porijeklom Nikšićanka, a živi i radi u Americi.

Dom revolucije

Odabir teme za magistarski rad nastao je nakon njenog istraživanja spomenika bivše Jugoslavije.

“Kroz ta istraživanja sam shvatila da je Dom revolucije trebao biti najveći od njih i da sam ja skoro pola svoga života živjela sa direktnim pogledom na taj objekat. Svaka savremenost sa sobom nosi nove forme i novi stil u estetici i arhitekturi, ali željela sam da ovaj objekat ipak zadrži autentične vrijednosti”, objašnjava Milošević koja je priznala da posebnu radost, ali i tremu osjeća zbog izložbe u svom gradu.

Na izložbi je prikazana i kratka video-prezentacija koja prikazuje sadržaj knjige o spomenicima narodnooslobodilačke borbe, nastala kao rezultat njene master teze.

Bonus video: