„Organizator” ubistva Nikole Bojovića u srijedu na slobodi?

Advokat Miloša Delibašića tvrdi da protiv njega nema potjernice iz Srbije, ali ni dokaza niti naloga za privođenje zbog ljetošnjeg ubistva Pančevca u Budvi
92 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 07:01h

Beograđanin Miloš Delibašić (28), koji je ljetos uhapšen u zajedničkoj akciji policija Srbije i Crne Gore, najvjerovatnije će se početkom naredne sedmice naći na slobodi.

Delibašiću 16. oktobra ističe tromjesečna robija, na koju je poslat jer je na sudu u Kotoru utvrđeno da je prilikom hapšenja u Budvi kod sebe imao pištolj, koji je krio u peškiru.

Iako mu je stavljeno na teret “samo” nedozvoljeno držanje oružja, iz policija obiju država danima je ponavljano da je on jedan od organizatora ubistva Nikole Bojovića, brata vođe Zemunskog klana Luke Bojovića.

Policije su ga dovodile u vezu i sa ubistvom Pančevca Miloša Vidakovića, koji je 2. jula ubijen u Budvi.

Njegov advokat Predrag Đolević kazao je za “Vijesti” da on nije obavještavan da je srpska policija protiv njega objavila međunarodnu potjernicu, niti da je u Crnoj Gori pokrenut zahtjev sa sprovođenje istrage.

Crnogorska policija ni nakon tri mjeseca zvanično nije riješila ubistvo Pančevca Miloša Vidakovića, iako su direktori dviju policija ljetos pompezno saopštavali i da je taj “zločin policijski riješen”

“Nijesmo obavještavani da je protiv njega aktivna potjernica Srbije zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji ubistva Nikole Bojovića u Beogradu. Kada sam se raspitivao kod tužioca Željka Tomkovića, kojem sam želio da ponesem advokatsko punomoćje, obaviješten sam da u predmetu oko ubistva Pančevca Miloša Vidakovića, koji je 2. jula ubijen u Budvi, ne postoje nikakvi dokazi protiv mog klijenta. Samim tim, do sada, nijesmo obaviješteni ni da je pokrenut zahtjev za sprovođenje istrage niti izdat nalog za njegovo privođenje nakon što mu istekne zatvorska kazna. Prema tome, on će biti na slobodi ako se nešto u međuvremenu ne promijeni”, kazao je Đolević.

Miloš Delibašić uhapšen je 16. jula oko 16 časova u blizini hotela “Avala” u Budvi.

Poslije desetak dana, uhapšeni su Danilovgrađani Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić, a Uprava policije zvanično je saopštila da se pored njih i Delibašić sumnjiči da je organizovao ubistvo Bojovića.

Šaranović i Koljenšić su 24. jula uhapšeni u Crnoj Gori na osnovu međunarodnih potjernica NCB Interpol Beograd i zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, koja je bila upućena našem tužilaštvu.

Njima dvojici je određen ekstradicioni pritvor, jer ih je srpska policija označila kao organizatore ubistva Bojovića, koji je 29. aprila ove godine usmrćen u Beogradu.

“Koliko sam upoznat, srpska policija sve dokaze protiv mog klijenta zasniva na iskazu Beograđanina Miloša Vojinovića za kojeg kažu da je ranije bio član njegove grupe. Vojinović je u međuvremenu u Srbiji dobio status zaštićenog svjedoka, ali ni ja, niti Delibašić zvanično nijesmo obavještavani šta mu se to, navodno, stavlja na teret. On je pet godina bio u zatvoru i izašao je desetak dana prije ubistva Bojovića. Delibašić tvrdi da na bilo koji način nije učestvovao u organizaciji tog ubistva”, kazao je Delibašićev branilac.

Ubistvo još nije riješeno: Vidaković (FOTO: kurir.rs)

Crnogorska policija ni nakon tri mjeseca zvanično nije riješila ubistvo Pančevca Miloša Vidakovića, iako su direktori dviju policija ljetos pompezno saopštavali i da je taj “zločin policijski riješen”.

Osjećaj zadovoljstva nakon napornog ljetošnjeg rada zasad ima samo direktor policije Srbije Milorad Veljović, koji je sa spiska neriješenih zločina uspio barem dijelom da “skine” ubistvo Nikole Bojovića.

Takvom statistikom se nakon tri mjeseca od ubistva Pančevca ne može pohvaliti njegov kolega Slavko Stojanović, jer crnogorska policija zvanično još nije riješila taj zločin.

Time je i to ubistvo u policijskim evidencijama dodato na podugački spisak neriješenih likvidacija koje su se u protekloj deceniji i po dogodile u Budvi.

Delibašić želi da ostane u Crnoj Gori

Branilac Miloša Delibašića, advokat Predrag Đolević tvrdi da njegov klijent, ukoliko bude pušten na slobodu, ne može biti protjeran iz Crne Gore, jer nema državljanstvo. “On nije upisan ni u knjigu državljana Srbije niti Crne Gore.

Prije svega ovoga predao je zahtjev za prijem u crnogorsko državljanstvo, ali ga do sada nije dobio. On ima samo staru nevažeću ličnu kartu, koja mu je davno izdata u Beogradu. Zvanično nema državljanstvo i samim tim ne može biti protjeran”, pojasnio je Đolević.

On je naveo da njegov klijent nakon izlaska iz zatvora želi da ostane u Crnoj Gori, gdje mu živi sva rodbina. “Želi da je tu, a ljetos je i bio u Budvi gdje je namjeravao da ostane i ode što dalje od vlasti Srbije. Priča policije iz Beograda, koju pakuju njihovim medijima, da je on sestrić Slobodana Šaranovića, nema nikakve istine. To nije tačno”, tvrdi advokat.

Galerija

Bonus video: