Promovisana knjiga "Pomorska lica Boke Kotorske", autora Siniše Lukovića

Luković u knjizi govori i o običnim malim ljudima koji su zadužili Boku, ali i o istorijskim ličnostima
69 pregleda 0 komentar(a)
Siniša Luković, Foto: Luka Zeković
Siniša Luković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2013. 11:12h

U Gradskoj knjižari u Podgorici predstavljena je knjiga "Pomorska lica Boke Kotorske", čiji je autor novinar Siniša Luković.

Na promociji je rečeno da je u knjizi opisan period od sredine 19. do sredine prošlog vijeka, odnosno do sada najslabije ilustrovani period inače prebogate bokeljske povjesnice.

Urednik izdanja Nikola Malović kazao je da kao svjetionik bljeskaju Lukovićeve priče o nevjerovatnim likovima koji su rođeni u Boki, tu boravili ili imali neke druge veze sa njom.

Luković, kako kaže Malović, na gotovo filmičan način pripovijeda o vrlo zanimljivim likovima.

Među ostalima tu su Karl Denic koji se podmorničarstvu učio u Boki, a kasnije tokom drugog rata postao glavni komandant njemačkih podmornica, od koga je strepio i Vinston Čerčil.

Tu je i priča o Gerogu fon Trepu, koji je bio komandant Podmorničarske baze austrougarske ratne mornarice u Boki, a po njegovoj životnoj priči je snimljen holivudski film “Moje pjesme, moji snovi”.

Pa sve do priče o Spiridonu Gopčeviću Mlađem čije ime nosi jedan od kratera na mjesecu.

Luković u knjizi govori i o običnim malim ljudima koji su zadužili Boku, ali i o istorijskim ličnostima poput admirala Maksimilijana Doubleskog fon Šterneka koji je osnivač Pomorskog arsenala u Tivtu.

Upravo lik admirala fon Šterneka, kako sam kaže, zagolicao je Lukovićevu znatiželju da kopa po arhivama, starim knjigama i dokumentima i otkrije nevjerovatnu galeriju likova koji su imali veze sa Bokom.

Knjigu je izdala knjižara “So” iz Herceg Novog, koja ove godine obilježava 115 godina, a pomogao je Azmont investments.

Bonus video: