Uručenjem nagrada završen 53. MESS: Trijumf Galeba

Glavnu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje osvojili su Jasna Đuričić za ulogu u “Galebu” i Gonsalo Kaljehas za ulogu Hamleta u predstavi “Hamlet, od Anda”
123 pregleda 0 komentar(a)
Galeb predstava, Foto: Mess.ba
Galeb predstava, Foto: Mess.ba
Ažurirano: 10.10.2013. 10:20h

Predstava “Galeb” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koju je prema Čehovljevom tekstu režirao Tomi Janežič, trijumfovala je na upravo završenom 53. Internacionalnom teatarskom festivala MESS u Sarajevu.

Žiri u sastavu predsjednice, italijanske pozorišne teoretičarke Mauricije Setembri, američkog glumca i reditelja Ronalda Randa i akademskog slikara Safeta Zeca, objavio je da je Gran Pri festivala, Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini dobioe “Galeb”, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja dobio je Vim Vandkejbus za režiju predstave “Pljačka plijena”. Glavnu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje osvojili su Jasna Đuričić za ulogu u “Galebu” i Gonsalo Kaljehas za ulogu Hamleta u predstavi “Hamlet, od Anda” kolumbijske trupe “La Maldita Vanidad”. Zlatni vijenac za najbolji dramski tekst u selekciji “Balkan (Con)Text” uručen je Doruntini Baši za tekst “Prst”.

Nagrada “Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Simonu Derai koji je za trupu “Anagoor” režirao predstavu “L.I. Lingua Imperii”. Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najbolje mlade glumačke talente dobili su Milica Janevski iz predstave “Galeb” i Danijel Dias iz predstava “Materijalni autor” i “Kako želiš da te želim”.

Specijalno priznanje žirija pripalo je tehničkom direktoru predstave “Osvajanje sreće”, Đanluki Tomaseli i autorima dramatizacije predstave “Tajna džema od malina” Adnanu Lugoniću, Bojani Vidosavljević i Dariju Bevandi, kao i Mirni Ler za scenografiju ove predstave.

Podsjećamo da je direkcija festivala MESS ove godine svoju najznačajniju nagradu “Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra” dodijelila kostimografkinji Vanji Popović, a nagradu “Marko Kovačević“ za pozorišnu kritiku, i teatarsku publicistiku Direkcija Festivala dodijelila je ove godine Seadu Đuliću za knjigu “Dinamika statičnog tijela”.

Prvi put su o Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu “Children MESS-a” odlučila djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Jedno jutro sam otišla” čileanskog “Teatra de Ocasíon”. Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike Festivala MESS dobila je predstava “Galeb”.

Bonus video: