Mlakar na otvaranju Internacionalnog TV festivala u Baru

Učešće na ovogodišnjem festivalu prijavilo je 78 zemalja sa 345 programa
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 12:53h

XVIII Internacionalni TV Festival Bar ulazi u završnicu priprema i za jubilarno izdanje pripremljen je bogat program kako glavni takmičarski tako i prateći, koji će se održati u Baru, u periodu od 22. do 26. oktobra, navodi se u saopštenju direkcije TV festivala, koji je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, proglasila manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Konkurs za prijavljivanje autora, TV i producentskih kuća za takmičarski dio programa zatvoren je petog septembra, a učešće na ovogodišnjem festivalu prijavilo je 78 zemalja sa 345 programa.

Selekciona komisija, koju čine Aleksandar Bečanović (Crna Gora ), selektor za dokumentarni/istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma, Irena Škorić (Hrvatska), selektor za igrani dramski program i dr Maja Vukadinović (Srbija), selektor za dječiji program i kratke TV forme, odabrala je 78 programa iz 86 televizija i produkcijskih kuća iz 45 zemalja svijeta: Argentine, Austrije, Belgije, BiH, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Danske, Egipta, Finske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Indije, Irana, Iraka, Irske, Italije, Izraela, Japana, Južne Koreje, Kanade, Kenije, Kolumbije, Kube, Mađarske, Makedonije, Maroka, Meksika, Nepala, Norveške, Njemačke, Perua, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Španije, Švajcarske, Švedske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije.

Selektovani programi raspoređeni su u pet takmičarskih kategorija: dokumentarni - istraživački TV program (26 selektovanih programa); igrani dramski program – dramski i serijski program (14 programa); dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma (četiri programa); dječiji program (13 programa) i kratke TV forme – reklama, muzički video, eksperimentalni-umjetnički video, kratki igrani film (21 odabrani program).

Ove godine biće dodijeljeno ukupno 19 nagrada, za svih pet kategorija, kao i počasna nagrada “Dragan Radulović”, za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa.

O nagradama će odlučivati međunarodni žiri, koji se i ove godine sastoji od pet stvaralaca iz oblasti filmske i televizijske umjetnosti: Iveta Pospišilova (Slovačka), Koen Suidgeest (Holandija), Đorđe Milosavljević (Srbija), Kristina Ljevak (BiH) i Vladimir Perović (Crna Gora).

Kako najavljuje umjetnička direktorica festivala Marija Perović, uz takmičasrki, koncipiran je i bogat prateći program.

Oliver Mlakar

"Za ovo izdanje festivala pripremljen je znatan broj cjelodnevnih sadržaja, uz okrugle stolove, master klasove, posebne projekcije i prisustvo specijalnih gostiju, kao i aktuelnih 'zvijezda' televizijske produkcije. Tako sa velikim zadovoljstvom najavljujemo specijalnog gosta koji će i otvoriti festival, Olivera Mlakara, legendu jugoslovenske televizije", najavila je Perović.

Osim što će otvoriti festival i biti prisutan tokom svih festivalskih dana, Oliver Mlakar će se družiti sa posjetiocima 23. oktobra u 20 sati u Dvorcu kralja Nikole u Baru.

Market bijenalno

Savjet i Direkcija Festivala su donijeli odluku da se Regional Content Providing Market održava bijenalno, svake druge godine, tako da je održavanje trećeg po redu marketa najavljujeno za 2014. godinu, tokom XIX izdanja festivala.

Odluka Savjeta neminovna je posljedica nemogućnosti da se u uslovima sveopšte ekonomske krize iz godine u godinu akumilira i koncentriše neophodan reciprocitet i broj kupaca-prodavaca, menadžera programa i akvizitera televizijskog i filmskog programa u regionu.

Direkcija tokom ovogodišnjeg izdanja festivala planira uspostavljanje online platforme za Market i aktivnosti već od novembra ove godine, kako bi marketeri, producenti, kupci i distributeri programa, mogli da pripremaju i planiraju Market ITF Bar naredne godine.

Bonus video: